Grūti apturēt: trešā daļa elektronisko cigarešu Latvijā pirktas nelegāli

© Sputnik / Виталий Белоусов / Pāriet pie mediju bankasАтомайзеры в магазине электронных сигарет
Атомайзеры в магазине электронных сигарет  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Elektroniskās cigaretes citās valstīs visbiežāk pasūta jaunieši, arī nepilngadīgie. Pēc akcīzes kārtējā pieauguma nelegālās tirdzniecības apjomi tikai pieaugs, uzskata eksperti.

RĪGA, 28. oktobris — Sputnik. Iedzīvotāji aizvien biežāk ar interneta starpniecību iegādājas elektroniskās cigaretes un to uzpildes flakonus, lai arī Latvijā tas ir aizliegts, vēsta TV3.

Muitas departamenta darbiniece Linna Mukāne pastāstīja, ka šogad deviņos mēnešos līdz oktobrim viņi atklājuši 99 sūtījumus ar e-cigaretēm, bet oktobrī – jau 46.

"Pēc novērojumiem pasūtītāji ir jaunieši arī nepilngadīgie, un viņu vidū šī prece kļūstot populāra," teica muitas pārstāve.

E-cigaretes un to piederumus internetā pirkt un pārdot Latvijā ir aizliegts kopš 2016. gada. Vienlaikus e-cigaretes tika apliktas ar akcīzes nodokli.

"Likuma norma mums ir pieņemta, ka nedrīkst sūtīt no ārzemēm, bet, protams, ka fiziski to neviens nespēj nodrošināt, lai tas tā nenotiktu," atzina Muitas pārvaldes pārstāvis.

Контрафактные сигареты. - Sputnik Latvija
Kādu naudu iedzīvotāji ietaupa uz kontrabandas rēķina un vai to var apkarot

Uzņēmējs Jānis Druva, elektronisko cigarešu pārdevējs, norādīja, ka Latvijā vismaz 30% izsmēķēto e-cigarešu pirktas nelegāli. To apstiprina arī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) pārstāvju veikts pētījums.

"Paralēli mums arī akcīzes nodoklis Latvijā jāmaksā, ne visās ES valstīs tāds ir," viņš uzsvēra un piezīmēja, ka muita nenotver sūtījumus no citām Eiropas Savienības valstīm, jo iekšējā aprite netiek īpaši kontrolēta.

Eksperti uzskata, ka e-cigarešu nelegālā iegāde pastiprināsies, ņemot vērā, ka Saeima grasās palielināt akcīzes nodokli. Savukārt muita norāda, ka telpa, kurā glabājas konfiscētās e-cigaretes, nupat jau būs pilna.

Ziņu lente
0