Analītiķis par skandālu ar "zelta" pasēm: Latvijai ir tiesības dusmoties

© Foto : lrvk.govЛатвийский паспорт
Латвийский паспорт - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Formāli Latvija ir sašutusi pamatoti: Latvijas pases netika pārdotas kā Kipras pilsonība, atzīmēja finanšu analītiķis Dmitrijs Golubovskis.

RĪGA, 27. oktobris – Sputnik. Saeimas spīkere Ināra Mūrniece paziņoja, ka viņu sarūgtinājusi Latvijas pieminēšana "neglītajā" kontekstā skandālā ar Kipras "zelta" pasēm. Savukārt Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde pilnībā noliedza iespēju saņemt Latvijas pilsonību, apejot likumu.

Apejot likumu, var nopirkt jebkuras valsts pasi, taču kopumā Latvijai ir pamats justies sašutušai, sarunā ar Sputnik Latvija konstatēja finanšu analītiķis Dmitrijs Golubovskis.

"Latvijā nav oficiālas programmas "pase apmaiņā pret investīcijām", tur iespējams saņemt uzturēšanās atļauju. No formālā viedokļa Latvija ir pamatoti sašutusi: Latvijas pases netika pārdotas kā Kipras dokumenti. Tomēr uzturēšanās atļauju varēja nopirkt – par naudu viss ir nopērkams, tātad tas ir vietējās tiesībsargājošās sistēmas darbspējas jautājums," norādīja Golubovskis.

Vilnis, kas pacēlies ap "zelta" pasēm, zināmā mērā ir raganu medības, atzīmēja analītiķis.

"Bagāts cilvēks vienmēr atrisinās savus jautājumus. Protams, ja cilvēkam uzmanību pievērsīs FIB, viņam būs nepatikšanas. Taču, ja esi nopircis pasi un sēdi klusu, nenokļūstot politisko figūru kategorijā, vari sēdēt tālāk," konstatēja Golubovskis.

Pilsonības saņemšanas programma apmaiņā pret investīcijām Kiprā darbojās no 2013. gada. Ņemot vērā skandālu, kāds izcēlies ap "zelta" pasēm, Kipras parlamenta priekšsēdētājs Dimitris Sulirs atkāpās no amata, bet Eiropas Komisija sākusi pārbaudīt Kiprā un Maltā izstrādāto investīciju programmu pilsonības saņemšanai atbilstību Eiropas tiesiskajām normām. 

Ziņu lente
0