Rīgā sākas grandiozi Rail Baltica būvdarbi: kas un kur tiks būvēts

© EDZL / Rail BalticaВизуализация проекта Rail Baltica
Визуализация проекта Rail Baltica - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Brīvu transporta un gājēju kustību Rīgā, kā arī vēl šo to, nāksies upurēt, lai gadsimta būves vārdā.

RĪGA, 24. oktobris – Sputnik. Nekāds koronavīruss nevar nodzēst Latvijas varasiestāžu vēlmi apgūt miljardus eiro, ko piešķir Brisele dzelzceļa maģistrāles Rail Baltica būvniecībai. Pēc plānošanas posma valstī ķeras pie būvdarbiem. Tie Rīgā sāksies jau pēc trijām nedēļām.

Vilcieni un autobusi pēc saraksta

Gadsimta būves celšanu nolēma sākts ar Rīgu – ar Centrālās stacijas un pieguļošās infrastruktūras pārbūvi, raksta Bb.lv. Šo darbu posmā celtnieki sola neapturēt nedz dzelzceļa stacijas, nedz autoostas darbu.

Визуализация проекта Rail Baltica - Sputnik Latvija
Ceļš uz nekurieni: eksperts novērtēja Lietuvas iniciatīvu projektā "Rail Baltica"

Pārbūve sāksies Gogoļa ielā un skvērā pie Satiksmes ministrijas ēkas, gar dzelzceļa sliežu ceļiem teritorijā starp ministriju un Rīgas Centrālo staciju. Pēc nedēļas tiks publicēts transporta un gājēju kustības organizācijas izmaiņu plāns.

Plānots, ka līdz 2022. gadam stacija tika pārbūvēta no Latgales priekšpilsētas puses, savukārt 2024. gadā – tās centrālā daļa. 2025. gadā visiem būvdarbiem ir jābūt pabeigtiem. Paralēli 2022.-2025. gadā jābūt uzbūvētam dzelzceļa tiltam pāri Daugavai.

Tik vērienīgus būvdarbus pilsētas centrs nebūs pieredzējis kopš padomju laikiem.

Protams, ka šāds darbu apjoms nevar iztikt bez sastrēgumiem, un tie, visticamāk, būs iespaidīgi. Stacijas apkaimē krustojas milzīgas automobiļu plūsmas, nerunājot jaut par to, ka tas ir galvenais galvaspilsētas sabiedriskā transporta mezgls.

Aizrakās līdz bunkuram

Līdz gada beigām celtnieki sola pārbūvēt pazemes inženiertīklus, demontēt un uzbūvēt sabiedriskā transporta kontakttīklu, kā arī ielu apgaismojumu.

Rail Baltica  - Sputnik Latvija
Meževičs: Rīga, Viļņa un Tallina kļuvušas par sīviem ienaidniekiem Rail Baltica dēļ

Uz pašiem dzelzceļa sliežu ceļiem tiks uzstādīti jauni kontakttīkla masti un to aprīkojums, kā arī veikta virkne citu darbu.

Tāpat ir paredzēta jaunas transformatoru apakšstacijas būvniecība un padomju laiku bunkura-bumbu patvēruma nojaukšana Centrālās stacijas apkaimē.

Tur kādreiz atradās Baltijas dzelzceļa komandas centrs. Šobrīd objekts ir "Latvijas Dzelzceļa" uzskaitē. Taču "Latvijas Dzelzceļa" gaišajā nākotnē tas neiekļāvās un tiks tikvidēts.

Uzbērums tiks likvidēts

Pati stacija tiks pārveidota līdz nepazīšanai – uzbūvēs jaunas dzelzceļa platformas ar eskalatoriem un liftiem, virs tām parādīsies jumts ar vairākām sekcijām. Uzgaidāmā zāle būs par vienu stāvu augstāk virs platformām. Zem stacijas būs autostāvvieta.

Улица Клейсту в Иманте, бывшая улица Якова Петерса - Sputnik Latvija
Rail Baltica projekta nolūkos starp Imantu un Zolitūdi parādīsies ceļa pārvads

Kopumā tiks uzbūvēti 2,6 kilometri Eiropas sliežu dzelzceļa no Lāčplēša ielas līdz Jelgavas ielai. Paredzēts uzbūvēt sešus jaunus ceļu pārvadus virs Lāčplēša, Dzirnavu, Prāgas, Maskavas, Mūkusalas un Jelgavas ielām.

Dzelzceļa uzbērums tiks likvidēts, tā vietā parādīsies estakāde, pa kuru arī brauks vilcieni. Parādīsies arī atsevišķi gājēju celiņi. Rīgā parādīsies arī jauna iela – Elizabetes un Timoteja ielas savienošanas rezultātā.

Rīgas stacijas pārbūves un tilta būvniecības konkursā (darbi novērtēti 430 miljonu eiro apmērā) uzvarēja būvapvienība Besix ReRe Group, kuru veido Beļģijas kompānija Besix un Latvijas "ReRe būve".

Ziņu lente
0