Vajag 600 000 masku nedēļā: cik ilgam laikam Latvijas slimnīcām pietiks aizsarglīdzekļu

© Sputnik / Павел Львов / Pāriet pie mediju bankasВрач в маске
Врач в маске - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pirmā Covid-19 viļņa laikā daudzas valstis, arī Latvija, saskārās ar masku un citu aizsarglīdzekļu deficītu; cik lielā mērā Latvijas slimnīcas šobrīd ir nodrošinātas un vai ir pamats raizēm par problēmām ar piegādēm šobrīd.

RĪGA, 24. oktobris – Sputnik. Individuālās aizsardzības līdzekļu – masku, cimdu, ķirurģisko halātu – rezervju Latvijas slimnīcās un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) pietiks vidēji vienam diviem mēnešiem, vēsta TV3.

NMPD iepriekš norādīja uz riskiem, kas saistīti ar aizsarglīdzekļu iepirkumiem: tiek fiksēta termiņu neievērošana. Pagaidām slimnīcām masku pietiek, bet, kā atzīmēja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcā, ir jārēķinās, ka līdz ar koronavīrusa pacientu skaita pieaugumu aizsarglīdzekļu patēriņš arī palielināsies.

Покупатель в маске в магазине - Sputnik Latvija
Policijas funkcijām ir jābūt apmaksātām: veikali nevēlas uzraudzīt sejas masku režīmu

"Tā kā mēs esam lielākā valsts slimnīca, mums ir ļoti lieli patēriņi. Ņemot vērā, ka nav redzams, kāda būs situācijas attīstība, arī mūsu patēriņš pieaugs. Šobrīd slimnīca ir nodrošinājusies aptuveni mēneša patēriņam, mēs esam centušies visu, ko mēs esam varējuši šobrīd," pastāstīja slimnīcas Aptiekas nodaļas vadītājs Rolands Karvonens.

Par aizsarglīdzekļu iepirkumiem un to rezervju izveidošanu atbild Aizsardzības ministrija. Tur paziņoja, ka šobrīd ir rezerve diviem mēnešiem, un iedrošināja, ka nedrīkst izveidoties situācija, kad kāda no slimnīcām paliks bez aizsarglīdzekļiem.

"Mēs ceram, ka decembrī mēs varēsim papildināt šos krājumus. Ja arī kādai no slimnīcām aptrūksies krājumu un nebūs iespējams nopirkt, neredzu problēmu, ka mēs sāksim izsniegt no esošajiem krājumiem.

Mūsu noliktavās pirmās kategorijas sejas maksas ir pieci miljoni un arī pārējām kategorijām ir līdzīgi. Tā kā es cerētu, ka mēs varētu nodrošināt šo apgādi līdz brīdim, kad tiek noslēgti jaunie iepirkumi," pastāstīja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

Katru nedēļu Latvijas slimnīcām ir vajadzīgs vairāk nekā 600 tūkstoši ķirurģisko masku un 200 tūkstoši respiratoru. Pandēmijas sākumā vienīgais aizsarglīdzekļu piegādātājs Eiropai lielos apjomos bija Ķīna. Loģistikas problēmu dēļ daudzas Eiropas valstis, arī Latvija, saskārās ar piegādes problēmām. Tagad kam tādam nav jānotiek. Taču ir jāņem vērā, ka otrais saslimšanas vilnis pieaug visā Eiropā, tādēļ pilnībā izslēgt aizkavēšanos nedrīkst.

Ziņu lente
0