Latvijā ieviesīs naudas sodus par masku nelietošanu: apmēru policija noteiks uz vietas

© Sputnik / Sergey MelkonovМитинг протеста у здания кабинета министров Латвии против решения правительства ограничить групповые тренировки в закрытых помещениях
Митинг протеста у здания кабинета министров Латвии против решения правительства ограничить групповые тренировки в закрытых помещениях - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Naudas sods par atteikšanos lietot sejas masku personai sastādīs no 10 līdz 50 eiro (paredzēts arī brīdinājums); naudas soda apmēru uzdots noteikt uz vietas policijas darbiniekiem, ņemot vērā "pārkāpuma bīstamības pakāpi".

RĪGA, 21. oktobris – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Latvijas valdība atbalstīja Tieslietu ministrijas izstrādāto likumprojektu, kurš paredz naudas sodu ieviešanu par sejas masku režīma neievērošanu publiskās vietās.

Медицинская маска, забытая на пляже - Sputnik Latvija
Piezvana un krieviski piedāvā būt "trollim": latvieši ceļ dumpi pret krieviem masku dēļ

Saskaņā ar spēkā esošajiem noteikumiem, iedzīvotājiem ir pienākums lietot sejas masku sabiedriskajā transportā, kultūras un tirdzniecības iestādēs, citās pakalpojumu sniegšanas vietās (DUS, pasts un tt.) Lakati un šalles, kuras vēl pavasarī bija atļauts lietot sejas maskas vietā, rudens viļņa laikā tika atzīti par nepietiekamu aizsardzību no Covid-19. No sejas masku lietošanas ir atbrīvoti bērni vecumā līdz 13 gadiem, kā arī personas, kuras nevar valkāt sejas masku veselības stāvokļa dēļ.

Līdz šim normatīvie akti neparedzēja nekādas sankcijas par sejas masku nelietošanu. Kontrolieriem gan bija tiesības izsēdināt no sabiedriskā transporta pasažierus, kuri pārkāpj masku lietošanas režīmu.

Situācija izmainījās pēc valdības sēdes, kura notika otrdien. Tieslietu ministrijas sagatavotais un valdības atbalstītais likumprojekts paredz naudas sodu ieviešanu par atteikšanos no sejas aizsargmasku lietošanas – tas sastādīs no 10 līdz 50 eiro (tiesa, paredzēts arī brīdinājums). Noteikt naudas soda apmēru uz vietas uzdots policijas darbiniekiem, ņemot vērā "pārkāpuma bīstamības pakāpi". Ministrijā norāda, ka likumprojekts izstrādāts, ņemot vērā straujo koronavīrusa infekcijas izplatību. Likumprojektam piešķirts "augstas steidzamības" statuss un drīzumā to paredzēts apstiprināt arī Saeimā.

В рижском общественном транспорте разрешено сидеть по одному на расстоянии 2 м друг от друга - Sputnik Latvija
Latvijā izlēma, kā rīkosies ar sabiedriskā transporta pasažieriem bez sejas maskām

Vienlaikus valdībā notika saspringtas diskusijas par to, vai ir jāparedz atbildība komersantiem, kuri pieļauj pircēju bez maskām parādīšanos veikalos. Viedokļi ir dažādi – no finanšu sankciju piemērošanas līdz tiesību leģitimēšanai neapkalpot pircējus bez sejas maskas.

Zemkopības ministrs Kaspars Gerhards paziņoja valdības sēdē, ka, saskaņā ar viņa informāciju, Saeimas deputāti jau gatavo likumu grozījumus, kuri paredzēs atbildību par sejas masku režīma pārkāpšanu arī komersantiem.

Savukārt iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens norādīja, ka viņš ir pret masveida naudas sodu piemērošanu, tomēr, pēc viņa sacītā, komersantiem ir jāpiemēro tiesības neielaist telpās personas bez sejas maskām: "Es neesmu par sodīšanu, taču ir jābūt vadlīnijām, kas paredz komersantiem dot norādījumus neapkalpot klientus, kuri nelieto maskas. Es ierosinu ieviest šādas vadlīnijas, bet uzreiz neķerties pie sodiem."

Cita starpā tika apspriests variants piešķirt veikalu apsardzei vai pārdevējiem tiesības dzīt ārā apmeklētājus bez sejas maskām.

Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Laila Medina aicināja Ekonomikas ministriju izvērtēt iespējamos ietekmēšanas pasākumus komersantiem, kā arī jauno noteikumu iespējamo ietekmi uz uzņēmējdarbību. "Ja būs nodefinēti precīzi pienākumi, tad var paredzēt atbildību par pienākumu neievērošanu."

Отработка действий на случай поступления инфицированных - Sputnik Latvija
"Latvieši, karš ir sācies!": sociālie tīkli par infekcijas jauno antirekordu Latvijā

Var nešaubīties, ka likumprojekta izskatīšanas procesā Saeimā opozīcijas deputāti izturēsies pret to kritiski. Parlamentārieši jau ir izteikuši pirmos publiskos paziņojumus. Komentējot gaidāmo naudas sodu ieviešanu, Saeimas deputāte Jūlija Stepaņenko savā Facebook lapā paziņoja: "Jaunu sodi! Nu ļoti ātri pieņemts lēmums, tiešām malači! Ar masku nodrošināšanu mazaizsargātajām grupām gan neveicas it nemaz. Viņķeles atbilde deputātiem apliecināja pilnīgu vienaldzību: "Mēs pamēģinājām veikt iepirkumu, mums nekas nesanāca. Nu mēs vēl 19. oktobrī sanāksim kopā un svarīgi pasēdēsim, bet vispār - lai tās pašvaldības domā." Vai sapratāt? Viņi tikai veiks pilnveidojumu publisko iepirkumu likumā! Tātad, jautājumu pat nav vēl sākts risināt! No marta!"

Kad oktobrī valdība pieņēma lēmumu par obligātas sejas masku lietošanas prasības ieviešanu sabiedriskajā transportā un tirdzniecības vietās, tai skaitā Rīgas pašvaldības pārstāvji solīja izdarīt visu, lai līdz iespējamo sankciju ieviešanai visas maznodrošināto iedzīvotāju grupas tiktu apgādātas ar bezmaksas maskām. Tika pat teiks, ka tam nepieciešamais masku apjoms ir. Tomēr, jautājums tā arī palika neatrisināts.

Ziņu lente
0