"Vai nav citas slimības?": Covid dēļ pacients ar insultu nonācis slimnīcā pēc divām dienām

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasМедицинские работники в отделении реанимации для больных с коронавирусной инфекцией
Медицинские работники в отделении реанимации для больных с коронавирусной инфекцией - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Organizācijas "Māmiņu Klubs" vadītāja Sandija Salaka sūdzas par ārstu attieksmi – viņas tuvinieks ar insultu nonāca slimnīcā tikai pēc divām dienām.

RĪGA, 20. oktobris — Sputnik. Nepatīkamu situāciju iedzīvojusi organizācijas un vecākiem paredzēta medija "Māmiņu Klubs" vadītāja Sandija Salaka. Sociālajos tīklos viņa pastāstīja, kā tika hospitalizēts viņas mātes vīrs. Izrādās, ārsti nav vēlējušies vest sirmgalvi uz slimnīcu koronavīrusa dēļ.

"Vai nav citas slimības? Manas mammas vīram pirms pāris dienām bija insults. Mājās pēkšņi nokrita uz grīdas. Atbrauca ātrie, nepaņēma, jo taču covid, nevar visus ņemt. Nekonstatēja it kā arī to insultu. Jauni ārsti. Teica, ka neņems uz slimnīcu, jo taču covid, varbūt nav tik traki. 2 dienas pagāja. Aizgāja pie ģimenes ārsta, kura nolamāja, ka vispār ir atnācis, jo taču covid! Lai sēž mājās. Tomēr aizbrauca uz slimnīcu, kur konstatēja insultu. Tuviniekiem nav nekādas iespējas sazināties, telefons ir atņemts, jo taču covid. Nevienu nelaiž klāt. Vai saslimstība ar insultu ir mazinājusies, jo taču covid? Manam tuviniekam reāli netika sniegta medicīniskā palīdzība, jo visi ir iebaidīti. Tagad viņš nevar staigāt, jo taču covid," Sandija Salaka aprakstīja pārdzīvoto savā lapā Facebook.

Liela daļa komentētāju sašutumam piekrita, tikai daži nenoticēja producentes stāstam.

"Medicīnas sistēma kā tāda brūk, un Covid tai ir lielisks iegansts. Pirms 2 nedēļām dēlu aizvedu ar milzīgām sāpēm labajā pusē vēderā un temperatūru. Viņš gulēja gandrīz dienu izolatorā, jo jāizslēdz Covid, dēļ Covid apciemot nedrīkst, bet dēļ datu aizsardzības info sniegšana ir ierobežota. Viņam tikko 18 gadi. Ko tāds jauns cilvēks, kuram ir augsta temperatūra un sāpes, var pa telefonu kaut ko paskaidrot un pateikt, ka vienīgi, es guļu. Noturēja viņu vairākas dienas neatliekamajā, tad ievietoja nodaļā. Vederplēves iekaisums. Ir diagnoze izrakstīti es, bet cēlonis konkrēts nav. Teikšu godīgi, man vēl šajā situācijā paveicās, ka palīdzēja kontakti, lai vēlāk varētu sazināties ar ārstiem, lai medmasinas, atļautu tikšanos pie loga. Bet pirmās divas dienas es biju izmisumā, līdz metu kaunu pie malas un saslēdzu kontaktus. Dzirdot šādas situācijas un piedzīvojot to, ir skumji, ka vīruss stāv par visu un ir attaisnojums bardakam veselības sistēmā. Šāds pats bardaks ir arī izglītības un aizsardzības jomā. Uz visām pāri Covid," savu iespaidu atstāstīja Zane Cinglere-Kraukle.

Savu sāpi pastāstīja arī Ligita Ikere:

Отработка действий на случай поступления инфицированных - Sputnik Latvija
"Latvieši, karš ir sācies!": sociālie tīkli par infekcijas jauno antirekordu Latvijā

"Man pāris nedēļas atpakaļ radiniece saslima-38,5 temperatūra un viss, ģimenes ārste atteica izmeklēt, pieņemt. Tikai pēc Covid testa, kas bija pieejams tikai pēc nedēļas. Tas bija negatīvs. Bet visu nedēļu cilvēks dzīvoja neziņā par savu veselību - no rītiem 37,3 un vakaros 37,7.Pašam bija jāmin, kas tas varētu būt. Ārste nekonsultēja pat pa telefonu. Tā ka veselības aprūpe Latvijā nav pieejama akūtiem slimniekiem, kam nav nekāda sakara ar Covid. Tas ir Fašisms!!!!!!" viņa bija sašutusi.

Savukārt citi stāstīja pozitīvus stāstus un pateicās ārstiem.

"Te nostrādājis "cilvēciskais faktors". Šonedēļ biju lieciniece pilnīgi pretējam stāstam - kundze 86 g., ar līdzīgiem simptomiem, tika hospitalizēta bez jebkādām diskusijām. Nav dzirdēts, ka kāds būtu par to atštaukāts. Un telefons bija, arī avīze, brilles..." pastāstīja Sigita Bukolovska.

"Labdien. Tuviniekam, protams, veselību un jums izturību. Nevaru nepadalīties. Man līdzīga situācija bija sestdienas vakarā. Cilvēks saļima manā acu priekšā. Ātrie ieradās 5 min. laikā. Jauni speciālisti. Konstatēja faktu un to, ko var noskaidrot uz vietas. Pielika visas pūles, lai pacients dotos līdz, jo situācija nopietna. Slimnīcā 4 stundu laikā tika viss izmeklēts. Rezultātā konstatēja trombu. Telefons netika noņemts pat intensīvajā palātā. Šobrīd, paldies Dievam, viss ir labi. Pārveda uz parasto palātu, un viss iet uz labo pusi. Jā, apciemot nevar, bet varu caur posteni nodod paciņu. Visu šo laiku sazvanāmies. Nezinu, kādēļ tik dažādas situācijas. Esmu pateicīga dakteriem," pastāstīja Iveta Smilga.

"Manai vecmammai pirms pāris gadiem bija insults, pirms visa Covid. Atbrauca ātrie, nekonstatēja insultu, teica, ka varētu būt alerģija pret zālēm. Mēs sazvanījāmies ar ģimenes ārstu, izstāstījām situāciju, teica, ka varētu tas būt insults, lai zvanot vēlreiz ātrajai palīdzībai. Atbrauca ātrie vēlreiz. Labi, tā kā esot tas insults, bet viņi uz slimnīcu nevedīšot, jo vecmamnai svars pa lielu, lai domājot paši, kā uz slimnīcu. Tā kā ne visur Covid vainojams, šādas kļūdas bija arī pirms Covid. Protams žēl, ka tiek nepareiza diagnoze uzstādīta," piezīmēja Liene Bojāre.

"Pilnīgākās muļķības! Insulti tiek ārstēti kā līdz šim. Pilnīgi nekas nav mainījies. Lūdzu, nobildējiet NMP talonu, ko Jums brigāde iedeva, atsakot hospitalizāciju (droši aizsedzot pacienta datus), nevis izplatiet muļķības!" droši iebilda ārsts Sergejs Daņilovs.

Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Viņķele: plānveida medicīnisko pakalpojumus neatcels pilnībā

Tomēr publikācijas autorei, šķiet, aug jautājumu skaits par veselības aprūpes iestāžu darbību. Komentāros viņa atklāja jaunākas ziņas par pacienta uzturēšanos slimnīcā "Gaiļezers".

"Situācija ir šausmīga. Cilvēks no intensīvās terapijas ir pārvests uz parasto, bet telefonu nedod. Viņš ir redzes invalīds, pats nevar paiet. Nevienu nevar sazvanīt tajā slimnīcā, un neviens nevar apciemot. Pateica, ka telefonu iedos tikai tad, kad rakstīs ārā. Bet kā tuvinieki var uzzināt, kā cilvēkam iet? Nav nekādu mantu, neko nedrīkst dēļ tā covida nogādāt! Pat zāles, kas ir vajadzīgas acīm," jaunākās ziņas publicēja Sandija Salaka.

Atgādināsim, ka pēdējo nedēļu laikā Latvijā fiksēts Covid-19 gadījumu skaita pieaugums. Slimnīcās ārstējas 80 pacienti ar koronavīrusa infekciju – lielākais hospitalizēto pacientu skaits kopš pandēmijas sākuma, norāda Nacionālais veselības dienests.

Ziņu lente
0