Jau samaksāts ES: kāpēc Latvija nepārbaudīs Krievijas izstrādāto Covid-19 vakcīnu

© AP Photo / Alexander Zemlianichenko JrРоссийская вакцина от COVID-19
Российская вакцина от COVID-19 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Veselības ministre Ilze Viņķele paziņoja, ka Latvija nepārbaudīs Krievijas izstrādāto vakcīnu "Sputnik V", jo jau esot iemaksājusi Eiropas Savienības kopējā kasē naudu par citu preparātu.

RĪGA, 18. oktobris — Sputnik. Latvijas veselības ministre Ilze Viņķele krievvalodīgā telekanāla LTV7 programmā "Punkti uz i" pastāstīja par vakcināciju pret koronavīrusu valstī un to, kāpēc valstī nav plānots testēt Krievijā izstrādāto vakcīnu "Sputnik V".

Viņķele paskaidroja, ka Latvija jau noslēgusi vienošanos par vakcīnas kopīgu iepirkumu ES un izdarījusi pirmās iemaksas. Ministre norādīja, ka līgumi noslēgti ar 8 iespējamiem vakcīnas piegādātājiem. Sākti jau dažu preparātu klīniskie izmēģinājumi.

Знак Биоугроза в Латвийском центре инфектологии - Sputnik Latvija
Veselības ministre pastāstīja, kad Latvijā varētu tikt ieviesta totāla karantīna

Pie tam Viņķele apgalvoja, ka Latvijā jau gaida iedzīvotāju pretestību vakcinācijai, tomēr neviens netiks piespiests vakcinēties.

Tagad, atzīmēja ministre, ir svarīgi saprast, kāpēc cilvēki bīstas no vakcīnas, un meklēt pieeju, atbilstoši saņemtajām ziņām.

Atgādināsim, ka Krievija, Apvienotie Arābu Emirāti, Baltkrievija un Venecuēla jau īsteno pasaulē pirmās koronavīrusa vakcīnas "Sputnik V" izmēģinajumu trešo fāzi. Saūda Arābija un Filipīnas, kā arī Indija un Brazīlija plāno pievienoties izmēģinājumiem.

Vai būs totāla karantīna

Tāpat politiķe atklāja, kādos apstākļos valstī iespējama totāla karantīna: valdība ņems vērā virkni kritēriju – inficēto skaitu, apstiprinošo testu daļu, brīvo vietu skaitu slimnīcās utt.

Viņa apliecināja, ka vispārēja slēgšana Latvijā netiek izvērtēta, taču ir kritēriji, kuru apstākļos tāds lēmums tomēr ir iespējams. Pirmkārt, tas ir jauno inficēšanās gadījumu skaits, kumulatīvais rādītājs divu nedēļu laikā. Otrkārt, koronavīrusa testu apstiprinošo rezultātu daļa un kopējais testu apjoms. Treškārt, vietu skaits slimnīcās un smagi slimo pacientu skaits.

Ziņu lente
0