Piezvana un krieviski piedāvā būt "trollim": latvieši ceļ dumpi pret krieviem masku dēļ

© AP Photo / Oded BaliltyМедицинская маска, забытая на пляже
Медицинская маска, забытая на пляже - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielais masku režīma pretinieku skaits Latvijā lika sociālo tīklu lietotājiem nonākt pie secinājuma, ka iemesls slēpjas ārējā ietekmē – iespējams, tas ir kaimiņvalsts "troļļu fermas" roku darbs.

RĪGA, 16. oktobris – Sputnik. Sociālo tīklu latviešu segmenta lietotāji ir neapmierināti ar pieaugušo Latvijas Covid-19 disidentu un cilvēku skaitu, kuri noliedz aizsargmasku efektivitāti. Izskaidrojums tika atrasts visnotaļ ātri – aizdomās nonāca kaimiņvalsts "troļļu ferma". Nevajag būt ļoti gudram, lai saprastu, ka runa ir par Krieviju.

"Tviterī daudz masku un COVID noliedzēju. Aizdomīgi daudz. Nevis mūsu ierastie kadri a-ļa GaumīgsJoks, bet aizdomīgi profili, kas izskatās ar mākslīgi uzturētu aktivitāti. Rodas nopietns jautājums - vai te gadījumā nenotiek kaimiņzemes troļļu fermas darbiņš?" vaicā pazīstama vietējā blogere Ksenija Andrijanova, kura savulaik "izpelnījās slavu" ar publikāciju par kaunu, kuru viņa izjūt par "9. maija balagānu".

​Tomēr lietotāju viedokļi dalās. Vienus komentētājus izbrīnīja šāda pozīcija, jo, redz, kāpēc cilvēks, kuram ir atšķirīgs viedoklis, uzreiz ir "trollis"? Bet citi piekrita un atbalstīja autori, jo aizdomīgi daudz parādījies šo "Covid disidentu".

"Pilnīgi manas domas! Pagaidām nesaprotu cepšanās iemeslu - vai tiešām prasība par mutes/deguna aizsega izmantošanu publiskās vietās ir pelnījusi tādu ažiotāžu?" pauž neizpratni Līga Dille-Varustiņa.

​​"​Es arī pamanīju. Agrāk Twitter bija safe, COVID noliedzējus praktiski nemanīju. Varbūt visi no Facebook un Delfu komentāriem atspērušies uz šejieni bojāt gaisu," izsaka pieņēmumu Lauma Gurgone.

​Diskusija neiztika arī bez tradicionāliem rusofobiskiem izlēcieniem – kāds nonāca pie secinājuma, ka maskas nevalkā pārsvarā krievvalodīgie Rīgas iedzīvotāji.

"Tas ir iespējams, bet maskas jau pārsvarā nevalkā krievu daunīši. Piem., 3. autobuss tādā ziņā ievērojami atšķiras no transportiem, kuri brauc no/uz civilizētākiem rajoniem. Bet ilgtermiņā "herd immunity" ir vienīgās zālēs, saslims lielākā daļa vai visi..." dalās domās lietotājs ar segvārdu Godspeed You! Win XP.

​Savukārt viena no komentētājām pat atzinās, ka viņu centās nolīgt "troļļu ferma".

"Vasarā man zvanīja ar piedāvājumu "strādāt no mājām un pelnīt naudu". Darbs kā reiz troļļu fermā, rakstīt komentārus Delfi, TVNET utt., saskaņā ar doto tēmu un virzienu. Zvans bija krievu valodā. Ja es protu rakstīt gan RU, gan LV maksās vairāk, darba alga uz Paypal," pastāstīja lietotāja ar segvārdu JK, pēcāk piebilstot, ka zvanītāja numuru noteikt neizdevās, jo tas parādījās kā private number.

Pēc komentētājas sacītā, viņai piedāvāja 1000 eiro mēnesī par 100 komentāriem tvīta lielumā dienā. "Es pretī piedāvāju pārdod savu sirdsapziņu gan RU, gan LV par 10 000 mēnesī. Biju gatava slēgt līgumu uz gadu. Nez kāpēc atteica," uzrakstīja JK.

​Komentētāji no pretējās nometnes, tiesa, atzīmēja, ka arī bez visādām "troļļu fabrikām" Latvijā pietiek savu citādi domājošo.

"Neticu, ka kaimiņzemei šis jautājums ir svarīgs. Drīzāk - vietējie idiņi ar pārliecību, kas dažkārt ir daudz bīstamāk," uzskata Imants.

​"​Ja atšķiras viedoklis un domāšana, tad uzreiz trollis?" interesējas Gatis.

​​"Ko nu vari ņemties ar savām sazvērestības teorijām, vienkārši Latvijā vēl ir ļoti daudz cilvēku, kuri joprojām nav nekā saskārušies ar šo vīrusu. Es arī joprojām nepazīstu nevienu, kurš būtu saslimis ar šo kaiti,​" uzskata Signe Bārdainais.

​"Tie cilvēki, kuri bija ielās Belgradā, Londonā, Berlīnē, Austrālijā un vēl citur protestos pret kaut kādu Covid-19, vai tev tas neko neizsaka? Slēdzies iekšā istabā un nenāc laukā, kamēr saņemsi ilgi gaidīto vakcīnu,​" sūrojas Kaspars Bērziņš.

​​"​Man feisbukā Covid un Gobzema liecinieki ir reāli latviešu cilvēki, kurus personiski pazīstu. Nenoliedzu fermu eksistenci, bet, ja jūsu burbulī (draugi, radinieki) visiem ir līdzīgs viedokļis, tas nenozīmē, ka nepastāv citi viedokļi, vai to, ka visi citi ir fake/uzpirkti," dalās viedoklī senTuLudz.

​​Ne tur "troļļus​" meklējat

Atgādināsim, ka no 14. oktobra sakarā ar Covid-19 gadījumu skaita pieaugumu Latvijā tika ievesta obligāta sejas masku valkāšana tirdzniecības vietās, kultūras un reliģijas iestādēs, stacijās, pasta nodaļās un citās cilvēku pulcēšanas vietās. Nedēļu pirms tam masku režīms atgriezās arī Latvijas sabiedriskajā transportā.

Neskatoties uz "​troļļu fermas" īslaicīgo ietekmi, pirmajā sejas masku režīma sabiedriskajās vietās dienā cilvēku uzmanību piesaistīja divi Latvijas politiķi, kuri ignorēja šīs prasības.

Tā, dumpīgais Saeimas deputāts Aldis Gobzems iztaisīja no tā veselu priekšnesumu, publicējot savu foto, kurā viņš parādās bez maskas, bet aiz muguras var redzēt veikala augļu plauktus.

"Veikalā. Bez maskas!" izaicinoši paziņo Gobzems, skaidrojot, ka viņš nav suns, lai valkātu uzpurni, un ka neviens no veikala viņu prom nedzen. No šīs provokācijas deputāts pāriet pie nākamās, nopietnākas. Viņš aicina Latvijas veselības ministri Ilzi Viņķeli atkāpties no amata, ar zināmu spiedienu.

Savukārt otrais politiķis izrādījās Mārtiņš Bondars, kuru pieķēra kādā no veikaliem bez maskas.

​​"Vēlētāji, sekotāji, šodien sanāca kļūda (jā, atzīstu, ka kļūda). Pēc garas dienas, dodoties pēc krējuma, aizmirsu paņemt līdzi masku un devos iepirkties piemājas Rimi. Atvainojos par šo un turpmāk divreiz pārbaudīšu, vai esmu uzlicis masku!​" atvainojās par savu rīcību politiķis.

​Taču sociālo tīklu lietotāji, izskatās, ne īpaši tic Mārtiņa Bondara nožēlai un atzīmē, ka viņa grozā ir acīmredzami vairāk, nekā krējums, tātad viņš ilgāku laiku iepirkās veikalā. Turklāt veikalā varēja nopirkt masku.

Ziņu lente
0