Levits aicina jauniešus domāt latviešu valodā

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезидент Латвии Эгилс Левитс
Президент Латвии Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Prezidents aicināja jauniešus Latvijā un visā pasaulē uzņemt īsu video par to, kāpēc katram ir tuva un dārga dzimtā valoda.

RĪGA, 15. oktobris – Sputnik. Prezidents Egils Levits vērsās pie jauniešiem ar aicinājumu kļūt par latviešu valodas sargiem, jo bez tās nevar pastāvēt Latvijas valsts.

Viņš aicina jauniešus runāt un domāt latviešu valodā, kā arī rūpēties par to, ka valoda netiek piesārņota ar aizguvumiem no svešvalodām.

 "Par latviešu valodas atzīšanu ir cīnījušās vismaz astoņas, deviņas latviešu paaudzes pirms jums. Bet jūsu loma ir īpaša! Noturēt sasniegto, ik dienu lietojot latviešu valodu un laika gaitā to pilnveidojot, modernizējot," sacīja prezidents.

Viņš atzina, ka svešvalodas zināt ir nepieciešams un noderīgi, taču "tikai dzimtajā valodā mēs varam pilnībā izteikt vārdos to, ko mēs patiesi jūtam".

Valsts vadītājs aicināja jauniešus palīdzēt saviem draugiem, ja kāds saka, ka viņam nepietiek vārdu. Iespējams, šajā situācija noderēs sen aizmirst vecvārds, vai arī var izdomāt jaunu.

Tāpat prezidents aicināja jauniešus Latvijā un visā pasaulē uzņemt īsu video par to, kāpēc katram ir tuva un dārga dzimtā valoda, un padalīties ar šo video.

Šī nav pirmā reizi, kad prezidents aicina stiprināt latviešu valodu valstī. Piemēram, tikšanās laikā ar Latviešu valodas un literatūras skolotāju asociācijas valdi viņš nosauca par "absurdu" situāciju, kad valsts valodas lietojums ģimenē sastāda vien 60%. Atzīmēsim, ka 40% Latvijas iedzīvotāju pieder pie mazākumtautībām.

Ziņu lente
0