"Lai ieriebtu Putinam": Latvijas bijušais ārlietu ministrs par Navaļnija "saindēšanu"

© Sputnik / Андрей ТатарчукЭкс-глава МИД Латвии Янис Юрканс в радиостудии
Экс-глава МИД Латвии Янис Юрканс в радиостудии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas bijušais ārlietu ministrs Jānis Jurkāns paudis viedokli par stāstu ar Krievijas blogera Alekseja Navaļnija "saindēšanu".

RĪGA, 12. oktobris — Sputnik. Latvijas pirmais ārlietu ministrs pēc neatkarības atjaunošanas Jānis Jurkāns intervijā radio Baltkom pastāstīja, kāds ir viņa viedoklis par to, kam izdevīgs stāsts par Krievijas blogera Alekseja Navaļnija "saindēšanu".

Pēc Jurkāna domām, kādam "nopietnam cilvēkam" ļoti traucē Krievijas prezidents Vladimirs Putins.

"Es domāju, tas viss notiek, lai ieriebtu Putinam gan starptautiskajā arēnā, gan mājās," pieļāva Jurkāns un atzīmēja, ka pret Putinu rit karš "zem paklāja".

Savu pieļāvumu apstiprināšanai politiķis minēja dzelzsbetona argumentu: "Domāju, ja Putins gribētu kādu, atvainojiet noslaktēt, viņš noslaktētu, un nevienam neliktos, ka ir par maz."

Atgādināsim, ka Navaļnijs tika hospitalizēts 20. augustā Omskā – blogera pašsajūta pasliktinājās lidmašīnā. Divas dienas vēlāk viņu nogādāja klīnijā Charite Berlīnē. Vācijas valdība, atsaucoties uz kara mediķiem, apgalvoja, ka blogeris esot saindēts ar vielu no kaujas indīgo vielu grupas "Novičok". Maskava lūdza Berlīni dokumentāli apstiprināt izteikumus un atgādināja: Krievijā veikto izmeklējumu laikā indes Navaļnija organismā nav konstatētas.

Политик Алексей Навальный у здания Замоскворецкого суда Москвы - Sputnik Latvija
"Novičok" izstrādātājs paskaidroja, kāpēc Navaļnija saindēšana ir neiespējama

Situācija provocēja virkni nepamatotu uzbrukumu no Rietumu puses. Cita starpā, Eiropas Parlamenta deputāti aicināja pārvērtēt attiecības ar Krieviju un "turpināt tās izolāciju" incidenta fonā. ES diplomātijas vadītājs Žuzeps Borels paziņoja, ka Eiropa plāno veidot globālu sankciju režīmu par cilvēktiesību pārkāpumiem un piešķirt tam Navaļnija vārdu.

Maskava uzskata, ka ES atklāti un rupji iejaucas Krievijas iekšējās lietās. Krievijas Ārlietu ministrijas oficiālā pārstāve Marija Zaharova uzsvēra, ka spriedelējumi par Navaļnija vārda piešķiršanu sankciju režīmam izskatās kā atklāts mēģinājums piešķirt ES jaunajiem ierobežojumiem nepārprotami Krievijai naidīgu vektoru.

Jāpiebilst, ka Jurkāns radiostacijas Baltkom ēterā paziņoja: Krieviju starptautiskajā arēnā mēģina padarīt par grēkāzi, kā jau izdarījuši ar ASV prezidentu Donaldu Trampu.

Ziņu lente
0