"Cienu sevi": šoumens atteicies vadīt pasākumu krievu valodā

© Sputnik / Sergey MelkonovУчебники на русском и латышском языках
Учебники на русском и латышском языках - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā dzīvojošais itāļu izcelsmes dziedātājs un pasākumu vadītājs Roberto Meloni pastāstīja, kāpēc nevar vadīt pasākumus krievu valodā.

RĪGA, 10. oktobris — Sputnik. Saulainajā Sardīnijā dzimušais Roberto Meloni, kurš jau ilgu laiku dzīvo Latvijā, dzied, vada šovus un pasākumus, tagad publicējis savā lapā Facebook stāstu par to, kā viņam piedāvājuši darbu – privāta pasākuma vadību.

No publikācijas rodas iespaids, ka ar šo piedāvājumu viņam nav veicies, lai arī viņš atklāti nestāsta, kurš tieši atteicies no pasūtījuma. Toties skaidrs ir viens – par iemeslu kļuvusi krievu valoda. Tomēr autors neprecizēja, kāds tieši bijis cēlonis – nepietiekamās krievu valodas zināšanas vai tomēr "cieņa pret sevi un valsti".

"Lūdzu nepārprotiet, bet tiklīdz man tiek piedāvāts vadīt privātu pasākumu angļu un krievu valodā, un uz manu atbildi "Ja izvinjajus, no ja njetak horosho govorju po russky" es saņemu no firmas sekretāres kā reakciju pārsteigto sejas izteiksmi un nedaudz aizvainoto atbildi. "Kak možet bit, po latviski ochin horosho govoritie y po russky neto?!" ... es gribu TIEM dažiem cilvekiem (jo te ir runa par cilvēku inteliģenci nevis par tautību ) atgādināt, ka es pārcēlos dzīvot uz LATVIJU pirms 18 gadiem, tadeļ es iemācījos Valsts valodu. Un gribu piebilst, ka man I bakalaurea Filoloģijā un es runāju četras vai piecas valodas, jo valoda ir bagātība, bet prasta uzvedība gan nav. Paldies no sirds,"uzrakstija Roberto Meloni un papildināja savu publikāciju ar daiļrunīgiem tēmturiem #irespectmyselfandtheplacewhereilive  #thereisnotenoughmoneytobuymyselfrespect.

Šoumeņa publikāciju kaismīgi atbalstīja nacionālpatrioti. Publicists Mārtiņš Barkovskis, pazīstams ar pseidonīmu Oto Ozols, pat izteica atzinību īpašā publikācijā.

"Paldies Roberto Meloni par Tavu cieņpilno attieksmi! Tavs latviešu valodas vārdu krājums ir neparasti bagātīgs, pat salīdzinot ar dažu labu, kuram latviešu valoda ir dzimtā. Iespējams, ka Tevi bagātinājuši arī tie ļaudis no visiem Latvjas novadiem ar kuriem regulāri runā savā TV raidījumā. Un Tev lieliski sanāk uzklausīt šos cilvēkus, tas vienmēr ir tik sirsnīgi," itāli uzslavēja Ozols.

Piedevām viņš publicēja Meloni grāmatas "Pa Latvijas novadiem ar Roberto Meloni" reklāmu – tās prezentācija ieplānota Popes pagasta kultūras namā.

Valsts valodas statuss Latvijā piešķirts tikai latviešu valodai. Krievu valodai ir svešvalodas statuss, lai arī tā ir dzimtā 40% valsts iedzīvotāju.

Valsts valodas lietojumu kontrolē Valsts valodas centrs (VVC).  Tas pievērš uzmanību politiķiem, kuri pārlieku bieži lieto krievu valodu un slikti  pārvalda  latviešu  valodu, uzņēmēji, kuri izvieto izkārtnes citās valodās, uzņēmumi un organizācijas, kas izsūta bukletus citās valodās, darbinieki, kuri ar klientiem nerunā latviski, vieskoncerti un pat skolu izlaiduma pasākumi un bērnu rotaļlaukumi.

Ziņu lente
0