Valdība atcēlusi Rīgas maratonu un ieviesusi jaunus ierobežojumus

© Sputnik / Sergey MelkonovРижский марафон - 2019
Рижский марафон - 2019 - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc saspringtām debatēm valdība nolēmusi atcelt Rīgas maratonu un ieviest jaunus ierobežojumus ar mērķi ierobežotot Covid-19 izplatību.

RĪGA, 10. oktobris — Sputnik, Dmitrijs Oļeiņokovs. Piektdien, 9. oktobrī, pēc saspringtām debatēm, kas ilga vairākas stundas, valdība ārkārtas sēdē nolēmusi atcelt Rīgas maratonu, kas bija ieplānots 10. un 11. oktobrī.

Pasākuma organizatori plānoja, ka divu dienu laikā dažāda garuma distancēs izies vismaz 15 000 dalībnieku. Organizatori apliecināja, ka veikti visi iespējamie drošības pasākumi, ņēmot vērā Veselības ministrijas, Slimību profilakses un kontroles centra un Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ieteikumi. Tomēr valdība neņēma vērā organizatoru argumentus Covid-19 izplatības fonā.

Девушки сидят за столиком в уличном кафе в Севастополе - Sputnik Latvija
Danču nebūs: oktobrī Latvijas iedzīvotājiem nāksies izklaidēties sēdus

Rīgas maratona direktors Aigars Nords paskaidroja ministriem, ka pasākums noritēs divas dienas, sportisti izies deviņās distancēs, turklāt visā sacensību laikā netiktu pārkāpts neviens valdības noteiktais preventīvais pasākums. Viņš norādīja: ja valdība pēdējā brīdī lems atcelt pasākumu, tai naksies padomāt par kompensāciju izmaksām pasākuma organizatoriem.

Lielākā daļa valdības locekļu bija noskaņoti radikāli. Piemēram, ārlietu ministrs Egdars Rinkēvičs konstatēja, ka sen nav dzirdējis tik "arogantu" runu kā Aigara Norda argumentus. Politiķis atzīmēja, ka situācija veselības aprūpes jomā pēdējās dienās būtiski pasliktinājusies, un piezīmēja, ka pandēmija neprasot atļauju ne valdībai, ne Saeimai.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens atzīmēja riskus un norādīja, ka nebūs iespējams kontrolēt cilvēkus, kuri nāks noskatīties maratonu. Viņš atgādināja, ka pasākums ir ļoti populārs un pulcē daudz skatītāju, kuru vidū daži noteikti iegriezīsies tuvējā veikalā, lai nopirktu kādas uzkodas.

Premjerministrs Krišjānis Kariņš konstatēja, ka valstī vērojams Covid-19 uzliesmojums, pie tam saslimstības pieauguma tempi valstī pat pārsniedz datus vairākās Eiropas valstīs. Pēc viņa domām, nebūtu prātīgi sarīkot maratonu apstākļos, kad tiek pieņemti lēmumi par pulcēšanās ierobežošanu.

Maratons. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
145 maratonu dalībnieks pastāstīja, kā palikt teicamā formā 80 gadu vecumā

Kopumā visi ministri iebilda pret maratonu, izņemot – lai cik dīvaini tas izklausās! – veselības ministri Ilzi Viņķeli, izglītības un zinātnes ministri Ilgu Šuplinsku un labklājības ministri Ramonu Petraviču. Juristi ierosināja grozījumus epidemioloģiskās drošības noteikumos, kas paredz: laikā no 10. oktobra līdz 31. decembrim nav ļauts organizēt pasākumus zem atklātas debess, kuros piedalās vairāk nekā 300 cilvēkus, kuros cilvēki aktīvi pārvietojas, piemēram, skriešana, maratons.

Ar sportu nesaistītiem pasākumiem valdība nolēmusi ierobežot klātesošo skaitu telpās līdz 500 cilvēkiem, ārpus telpām – līdz 1000. Iepriekš spēkā bija noteikums, kas paredzēja pulcēšanos telpās pasākumiem vai saimnieciskai darbībai līdz 1000 cilvēkiem, zem atklātas debess – līdz 3000 cilvēkiem.

Apstiprināto noteikumu anotācijā teikts, ka pēdējā laikā SPKC fiksējis Covid-19 saslimšanas strauju pieaugumu, 7. oktobrī kumulatīvais saslimstības rādītājs valstī 14 dienu laikā sastādījis 33,0, gandrīz divkārt vairāk nekā nedēļu iepriekš. Apstiprinošu testa rezultātu gadījumi attiecībā pret izmeklējumu skaitu sastādījuši 2,9%, bet nedēļu iepriekš – 1,7%.

Ziņu lente
0