Noskaidrojies, cik uzņēmumi no Baltkrievijas vēlējās atvērt kontus Latvijā

© Sputnik / Владимир ФедоренкоПортфель с документами
Портфель с документами - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Principi, kas patlaban tiek izmantoti darbā ar Baltkrievijas uzņēmumiem, būtu iespējams izmantot arī ar citiem ārvalstu investoriem, uzskata Finanšu nozares asociācija.

RĪGA, 2. oktobris – Sputnik. Patlaban vēlmi atvērt bankas kontu Latvijā paudušas piecas kompānijas no Baltkrievijas, intervijā TV3 atklāja Finanšu nozares asociācijas valdes priekšsēdētāja Sanita Bajāre.

Iepriekš Latvijas iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIIA) aicināja biznesu no Baltkrievijas pārcelties uz Latviju, ņemot vērā situācijas saasināšanos valstī pēc prezidenta vēlēšanām.

Бизнесмены - Sputnik Latvija
Latvijas Finanšu izlūkošanas dienests uzsācis rūpīgu baltkrievu kompāniju pārbaudi

Iepriekš vēstīts, ka LIAA konsultējusi vairāk nekā simtu baltkrievu uzņēmumu jautājumos par iespējām pārvākties uz Latviju, tomēr, pastāstīja Bajāre, šobrīd konkrētu vēlmi atvērt bankas kontus Latvijā paudušas piecas firmas. Tikai viena no tām strādā informācijas tehnoloģiju jomā.

Baltkrievu investoriem izstrādāta īpaša atvieglota pieteikumu iesniegšanas kārtību – "koridora pieeja", stāsta BNN. Uzņēmumiem, kuri vēlas pārcelt darbību uz Latviju, jāaizpilda standartizēta anketa par uzņēmumu. Pēc tam šīs anketas tiek izsūtītas Latvijas bankām, kuras diennakts laikā izvērtē, vai vēlas sākt sarunas. Savukārt lēmumu, ar kuru no attiecīgajām bankām sākt pārrunas, pieņem Baltkrievijas uzņēmums.

Bajāre atzīmēja, ka pagaidām specializētā pieteikumu pieņemšanas kārtība tiek pielietota testa režīmā, tomēr viņa uzskata, ka sadarbībā ar LIIA tādu risinājumu varētu attiecināt arī uz citiem ārvalstu investoriem.

Baltkrievijas uzņēmumu pieteikumus paātrinātā kārtībā izskata komanda, kurā strādā Ekonomikas ministrijas un LIIA pārstāvji sadalrbībā ar citiem resoriem. Nākas risināt jautājumus, kas saistīti ne tikai ar kontu atvēršanu, bet arī, piemēram, ar uzturēšanās atļauju piešķiršanu speciālistiem un viņu ģimenēm.

Septembra vidū EM informēja, ka 12 baltkrievu IT, zaļās enerģētikas un citi uzņēmumi ir gatavi pārcelties uz Latviju. Aptuveni 470 darbinieki plānoja pārvākties uz Latviju, pārsvarā – uzņēmumu vadība un galvenie speciālisti.

Kad atskanēja aicinājums Baltkrievijas uzņēmumiem pārvākties uz Latviju, radās nopietnas bažas, ka banku aizdomīgums, kas iesakņojies pēc finanšu sistēmas "kapitālā remonta" būtiski kavēs to sekmīgu pārcelšanos.

Ziņu lente
0