Blenza uz mani ar izbrīnu: afrolatvietis pastāstīja par rasismu Latvijā

© Sputnik / Густаво Вальенте / Pāriet pie mediju bankasАкция BLM в Лондоне
Акция BLM в Лондоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc protestu un nekārtību viļņa ASV, ko izraisīja policistu pastrādātā afroamerikāņa Džordža Floida noslepkavošana, Latvijā arvien biežāk sākuši uzdot jautājumu, vai šajā valstī pastāv rasisms? Afrolatvietis Džordžs Stīls atbildēja uz šo jautājumu.

RĪGA, 14. septembris – Sputnik. Radio Baltkom intervijā biedrības "Afrolat" dibinātājs Džordžs Stīls pastāstīja par rasismu Latvijā.

Stīls paziņoja par slēpto rasismu, mikroagresiju, kad cilvēki bieži vien nespēj apzināties ko dara.

Паспорт негражданина Латвии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Nevarat elpot – sāciet domāt: kāpēc akcija pret rasismu Rīgā kļuvusi par farsu?

Piemēram, kad viņš atbrauca uz Baltkom studiju, kāda dāma ļoti uzmanīgi skatījās uz viņu ar lielu izbrīnu. To, pēc viņa sacītā, arī var nosaukt par mikroagresiju un rasismu.

"Kad es atbraucu pie jums uz studiju, viena dāma vienkārši blenza uz mani ar tādu izbrīnu – kas tas ir? Es viņai uzreiz pateicu: "Nevajag brīnīties." Tā ir tā saucamā mikroagresija. Cilvēki domā, ka tas nav rasisms, bet tas arī ir tas," paskaidroja Stīls.

Biedrības "Afrolat" dibinātājs uzsvēra, ka šāda cilvēku reakcija liecina par to, ka viņiem ir dīvaini tas, ka cilvēks ar citu ādas krāsu atrodas blakus. Taču paši cilvēki bieži vien nejūt starpību starp parastu reakciju un aizvainojošu.

Tiesa, Stīls atzīmēja, ka virzība pie labākas situācijas šajā sakarā Latvijā notiek, taču līdz ideālam pagaidām ir tālu. Tāpēc, ka ļoti daudzi sabiedrībā joprojām uztver cilvēkus ar citu ādas krāsu kā "nenormālu vai nepareizu".

"Es zinu atšķirību starp "neparasti" un "nepareizi". Ļoti labi zinu. Un tajā nav nepieciešamības. Ja es nepastrādāju noziegumus, tad es esmu vienkārši cilvēks," atzīmēja Stīls.

Tāpat viņš ar nožēlu konstatēja, ka tagad rasisms Latvijas sabiedrībā vairāk ir virzīts pret viņa bērniem, nekā pret viņu pašu. Turklāt tas pat nāk nevis no citu bērnu, bet gan dažkārt no skolotāju puses.

"Tas man ļoti nepatīk," uzsvēra afrolatvietis.

Протесты в Висконсине - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Šāva bērnu acu priekšā". Kāpēc dumpojas vēl viena amerikāņu pilsēta

Atgādināsim, ka protesti un nekārtības ASV, kas izcēlās pēc afroamerikāņa Džordža Floida bojāejas Mineapolisā policijas aizturēšanas laikā, izraisīja asu reakciju visā pasaulē. Un Latvija nekļuva par izņēmumu.

Turklāt rasisma jautājumu apspriešana Latvijas sabiedrībā vairs nav saistīta tikai ar kustību Black Lives Matter pret policistu patvaļību attiecībā pret ASV afroamerikāņu iedzīvotājiem, bet arī ar notikumiem pašā Latvijā.

Divu sieviešu no Alžīrijas izglābšana Rīgas pludmalē izraisīja tādu rasistisku komentāru vilni, ka vīrietis, kurš piesteidzās palīgā slīkstošajām, pat bija spiests vērsties Valsts drošības dienestā.

Ziņu lente
0