PVO paslavēja Latviju par transtauku apkarošanu

© Sputnik / Sergey MelkonovСочные говяжьи котлеты для бургеров на фестивале уличной еды Street Food Festival в Риге готовят на гриле.
Сочные говяжьи котлеты для бургеров на  фестивале уличной еды Street Food Festival в Риге готовят на гриле. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Piecpadsmit pasaules valstīs, tostarp Latvijā, ir divas trešdaļas nāves gadījumu, kas saistīti ar transtauku lietošanu uzturā.

RĪGA, 12. septembris – Sputnik. Pasaules Veselības organizācija (PVO) grasās panākt pilnu atteikšanos no transtauku izmantošanas pārtikas produktu ražošanā līdz 2023. gadam, teikts organizācijas mājaslapā.

RĪGA - Sputnik Latvija
Valsts "auklīte": kur Eiropā neatbalsta alkohola lietošanu un smēķēšanu

"Mūsu transtauku likvidēšanas mērķis līdz 2023. gadam nedrīkst būt atlikts," paziņoja organizācijas ģenerāldirektors Tedross Adhanoms Gebreiesuss. "Laikā, kad visa pasaule cīnās ar Covid-19 saslimšanas pandēmiju, mums ir jāpieliek visi spēki cilvēku veselības aizsardzībai. Tas ietver sevī visu iespējamo ne infekcijas slimību novēršanas pasākumu pieņemšanu."

PVO atgādina, ka industriālo transtauku lietošana uzturā ik gadu, saskaņā ar novērtējumiem, kļūst par aptuveni 500 tūkstošu cilvēku nāves iemeslu sirds un asinsvadu slimību rezultātā. Tādēļ organizācijā pozitīvi vērtē faktu, ka 58 valstis pieņēmušas likumus, kuri līdz 2021. gada beigām pasargās no šīm kaitīgajām substancēm 3,2 miljardus cilvēku. Tai pat laikā vairāk nekā 100 valstīm vēl joprojām ir jāsper soļi transtauku novēršanai produktos.

Saskaņā ar PVO datiem, 15 pasaules valstīs ir divas trešdaļas nāves gadījumu, kas saistīti ar transtauku lietošanu uzturā. Pie tam, četras valstis no šīs grupas – Kanāda, Latvija, Slovēnija un ASV – izpildīja PVO rekomendācijas pārtikas jomā – vai nu ieviešot ierobežojumus 2% apmērā kopējā tauku apjomā, kas tiek izmantoti produktos, vai daļēji aizliedzot hidrogenētos taukus.

Tomēr 11 valstīm (Azerbaidžānai, Bangladešai, Butānai, Ēģiptei, Indijai, Irānai, Meksikai, Nepālai, Pakistānai, Korejas Republikai un Ekvadorai) joprojām ir jāveic steidzami pasākumi.

Первоклассники в столовой - Sputnik Latvija
Bērnu aptaukošanās Latvijā: katru dienu uz slimnīcu atved piecus bērnus

Latvijā kopš 2016. gada ieviesti stingri ierobežojumi transtauku daudzumam pārtikas produktos – gan vietējos, gan importa. Noteikumi paredz, ka, jo mazāks ir tauku saturs pārtikas produktos, jo lielāks ir pieļaujamais transtauku daudzums tajos. Piemēram, sierā ar tauku saturu virs 20% transtauku saturs nevar pārsniegt 2 gramus uz katriem 100 gramiem kopējā tauku daudzuma.

Saskaņā ar Nanny State (valsts auklīte) reitinga datiem, visas Baltijas valstis ietilpst hiperaprūpējošo valstu grupā, kurās ierobežota kaitīgā ēdiena, alkohola, tabakas izstrādājumu un elektronisko cigarešu lietošana.

Tostarp valstīs ir ieviesti nodokļi kaitīgiem ēdieniem, ierobežota to reklāma un aizliegta enerģijas dzērienu pārdošana nepilngadīgajiem.

Ziņu lente
0