Latviešu valoda ir, bet vietu nav: NA domā, kā atrisināt Rīgas bērnudārzu problēmu

© Foto : pixabay / tolmachoДети
Дети - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālā apvienība pirms Rīgas domes vēlēšanām solīja vēlētājiem, ka nodrošinās latviešu valodu visos Rīgas bērnudārzos, bet tagad prāto, kā tikt galā ar milzīgajām rindām.

RĪGA, 4. septembris – Sputnik. 2020. gada maijā Saeima galīgajā lasījumā apstiprināja grozījumus, kuri lika visām pašvaldību pirmsskolas izglītības iestādēm nodrošināt mācību programmas latviešu valodā no 2021. gada 1. septembra.

Rīgas domes vēlēšanās starp pārējiem Nacionālās apvienības priekšvēlēšanu solījumiem bija solījums nodrošināt latviešu mācībvalodu visos Rīgas bērnudārzos. Radio Baltkom intervijā no kopējā Nacionālās apvienības un Latvijas Reģionu apvienības saraksta ievēlētais deputāts Einārs Cilinskis pastāstīja, kā sokas ar šī uzdevuma izpildi.

Голосование в Сейме - Sputnik Latvija
Nacionālā apvienība pasludināja latviešu valodas uzvaru pār krievu valodu bērnudārzos

Pēc Cilinska sacītā, latviešu bērnudārzos šobrīd ir izveidojušās lielas rindas. Un tā ir problēma. Lai nodrošinātu nepieciešamo vietu skaitu latviešu bērnudārzos, Nacionālā apvienība un Latvijas Reģionu apvienība grasās izveidot speciālu grupu.

Taču ne visas partijas, kuras taisās iet koalīcijā, raugās uz latviešu bērnudārzu jautājumu vienādi. Tostarp, kā atzīmēja Cilinskis, Jaunā konservatīvā partija (JKP) vēlas izdarīt uzsvaru uz privātajiem bērnudārziem. Deputāts paskaidroja, ka Nacionālā apvienība neiebilst pret šādu pieeju, taču te rodas jautājums par telpām privātajiem bērnudārziem.

Tādēļ iznāk, ka likumu pieņēma, bet ar tā izpildi pagaidām ir ievērojamas grūtības. Tāpat ir vērts atgādināt, ka vēl 31. augustā tika ziņots par bēdīgo situāciju ar audzinātāju trūkumu. Bērnudārziem trūka 150 pirmsskolas izglītības pedagogu.

Ziņu lente
0