Ādažos par 19 miljoniem eiro uzbūvēja sporta kompleksu karavīriem

© Sputnik / Sergey MelkonovАмериканские военнослужащие на военной базе в Адажи
Американские военнослужащие на военной базе в Адажи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ādažu bāzē NBS karavīriem un NATO kareivjiem uzbūvēts sporta centrs, vietējiem iedzīvotājiem atliek vienīgi skaust – viņiem šāda līmeņa zāles nav pieejamas.

RĪGA, 27. augusts – Sputnik, Dmitrijs Oļeiņikovs. Ādažu militārajā bāzē svinīgā atmosfērā tika atklāts Nacionālo bruņoto spēku sporta komplekss. Tā būvniecības izmaksas sastādīja 19,3 miljonus eiro.

Солдаты армии США - Sputnik Latvija
Smagās iekārtas: armijas cieš kareivju aptaukošanās rezultātā

Atklāšanas ceremonijā Latvijas aizsardzības ministrs Artis Pabriks paziņoja, ka sporta kompleksa līmenis ir tāds, ka militārpersonas NATO un sabiedroto valstu bāzēs par to var vienīgi sapņot. Jaunais sporta centrs, pēc ministra sacītā, "ir ilgi gaidīta un nepieciešama būve, bez kuras nevar attīstīties neviena militārā bāze, neviens kareivis".

Nacionālo bruņoto spēku komandieris, ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš savā runā uzsvēra, ka karavīru fiziskā forma un veselība ir galvenās prioritātes pēc militārās sagatavotības. Laba forma un veselība ir nepieciešamas kareivim ne vien tāpēc, lai pilnvērtīgi izpildītu pavēles kara laikā, operāciju laikā, bet arī lai ikdienā kalpotu par veselīga dzīvesveida piemēru.

Par sporta kompleksu Ādažu bāzē zināms sekojošais: projektu īstenoja AS "UPB", savukārt būvniecības izdevumi sastādīja 19,3 miljonus eiro. Sporta komplekss sastāv no vairākām zālēm: basketbola, futbola/handbola zāles, cīņas un boksa zāles, galda spēļu telpas, vingrošanas un grupveida nodarbību zālēm un pat alpīnisma telpām. Sporta kompleksa teritorijā atrodas vieglatlētikas stadions un futbola laukums ar mākslīgo segumu, kā arī pludmales volejbola, basketbola un tenisa laukumi. NBS komandieris atzīmēja, ka perspektīvā netiek izslēgta arī baseina būvniecība (pagaidām tā nav).

Latvijas NBS un NATO dalībvalstu militārpersonas, kuras dislocējas Ādažu bāzē, var apsveikt ar noderīgā infrastruktūras objekta parādīšanos. Turklāt objekts palīdzēs uzturēt armiju labā fiziskā formā.

Pavisam nesen vienā no intervijām, runājot par jauniešu, tostarp topošo Latvijas armijas kareivju, fiziskās attīstības problēmām, Mihails Kameņeckis, bijušais Rīgas domes deputāts, tagadējais deputāta kandidāts, arī džudo sporta meistars, paziņoja: "Vēlos atgādināt mūsu kreatīvajam aizsardzības ministram Pabrikam: cilvēkiem uzplečos pirmām kārtām ir jābūt fiziski sagatavotiem. Bet mums valstī ar to ir lielas problēmas. Daudzi pētījumi rāda, ka dienesta pretendenti gan armijā, gan policijā, attiecībā uz fizisko formu, maigi izsakoties, ir tāli no ideāla… Varbūt no tā burvīgā 2% budžeta no IKP Aizsardzības ministrijas vajadzībām, kur nauda tiek ienesta no katra nodokļu maksātāja kabatas, mēs varētu piešķirt nelielu daudzumu līdzekļu un uzbūvēt vismaz dažas sporta zāles?"

Строительство жилых домов - Sputnik Latvija
Ādažu novadā plānots uzbūvēt karavīru dzīvojamās telpas par 18 miljoniem eiro

Sporta zāle Ādažos varētu kļūt par sava veida ministra atbildi bijušajam deputātam. Bet. Kā atzīmēja Aizsardzības ministrijā, "jaunais sporta komplekss ir paredzēts sabiedroto spēkiem un Latvijas armijas kareivjiem. Ņemot vērā to, ka Ādažu bāze ir militārais objekts ar atbilstošām piekļuves prasībām tās teritorijai, jauno kompleksu nevarēs izmantot vietējie iedzīvotāji".

Būvniecības holdings UPB īstenojis virkni lielu projektu gan Latvijas pilsētās, gan citās valstīs, tostarp Skandināvijā. Latvijas objektu sarakstā ir Liepājas tenisa halle (būvniecības izdevumi sastādīja 7 miljonus eiro pie ēkas platības 6000 kvadrātmetru apmērā); tirdzniecības centrs IKEA Rīgā – būvniecības pašizmaksas nav zināms, tomēr projekta īstenošanai tika paņemts kredīts 35 miljonu eiro apmērā; Vidzemes koncertzāle Cēsīs (būvniecības cena – aptuveni 12 miljoni eiro) un citi objekti.

Ziņu lente
0