VM atļāvusi samazināt pašizolācijas periodu cilvēkiem bez Сovid-19 simptomiem

© AP Photo / Vadim GhirdaКошки смотрят на голубя из окна дома в Бухаресте, Румыния
Кошки смотрят на голубя из окна дома в Бухаресте, Румыния - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārstiem piešķirs tiesības divas reizes samazināt pašizolāciju cilvēkiem, kuriem nav Covid-19 simptomu.

RĪGA, 26. augusts – Sputnik. Veselības ministrija saglabāja bezmaksas Covid-19 testēšanu un pārskatījusi pašizolācijas pārtraukšanas kārtību, tiek ziņots Veselības ministrijas mājaslapā.

Ņemot vērā, ka tagad ārpus Latvijas izbrauc vairāk cilvēku, Veselības ministrija nolēmusi arī turpmāk saglabāt iespēju nodot valsts apmaksātu koronavīrusa testu visiem, kas to vēlas izdarīt. Pierakstīties analīzēm var pa tālruni 8303.

Тедрос Адханом Гебрейесус - Sputnik Latvija
Covid-19 pandēmija pasaulē beigsies: PVO pastāstīja, kad tas notiks

Lai saprastu, vai jums ir jānodod tests, ir jāizskata riska faktori:

- citu valstu apmeklēšana;

- kontaktēšana ar inficētu cilvēku (tostarp paziņojuma saņemšanas gadījumā mobilajā lietotnē Apturi Covid par kontaktēšanu ar inficēto);

- uzturēšanās publiskā vietā, kur nav bijis iespējas ievērot divu metru distanci ar apkārtējiem, bieža sabiedriskā transporta izmantošana.

Veselības ministrija aicina cilvēkus ar hroniskām saslimšanām iziet testēšanu, lai atklātu iespējamo inficēšanos pēc iespējas savlaicīgāk.

Ja jums ir parādījušies saslimšanas pazīmes, ieteicams pirmām kārtām sazināties ar ģimenes ārstu. Iespēja iziet bezmaksas testēšanu būs plašam ārstniecības iestāžu pacientu lokam, personām ar darba devēja nosūtījumu, sociālo centru klientiem un citām grupām (pēc epidemiologu rekomendācijām).

Tāpat Veselības ministrijā izanalizēja koronavīrusa izplatības riskus sabiedrībā un pacientu ar Covid-19 izolācijas sekas tautsaimniecībai un sabiedrībai kopumā un pārskatīja ģimenes ārstu lēmuma pieņemšanas kārtību par šādu pacientu izolācijas pārtraukšanu.

Ar ārsta atļauju iziet no pašizolācijas, ja nav simptomu, cilvēks varēs jau 7., nevis 14. dienā pēc Covid-19 laboratoriskās apstiprināšanas. Ja simptomi saglabājas, tad pašizolācija būs jāiztur visas 14 dienas, pēc kā to atļauts pārtraukt, tikai ja simptomu nav jau ne mazāk kā trīs dienas pēc kārtas.

Galīgo lēmumu pieņem ārsts, un pacientam tiek nosūtīts apstiprinājums, ka viņš drīkst pārtraukt striktu izolāciju.

Ziņu lente
0