Trūkst ārstu: rindā pie bērnu okulista var pavadīt veselu gadu

© Sputnik / Игорь Маслов / Pāriet pie mediju bankasДетский окулист
Детский окулист - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā garākās rindas izveidojušās pie okulistiem, kardiologiem un psihiatriem.

RĪGA, 24. augusts — Sputnik. Rindas pie vairākiem speciālistiem Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā var vilkties vairākus mēnešus, stāsta Latvijas Radio.

Martas septiņus gadus vecā meita sākusi sūdzēties par acu sāpēm, lasot un rakstot. Marta nolēmusi aizvest viņu pie bērnu okulista. Viņa bijusi gatava par vizīti arī maksāt.

Участники образовательной акции День теней на хирургической операции в больнице им. Паула Страдыня - Sputnik Latvija
Ministra tvītu par rindu slimnīcā apspriedīs Saeimas komisijā

"Apzvanīju tuvākās pilsētas – Cēsis, Valmieru, Siguldu un Rīgu. Principā ātrākais, ko varēja piedāvāt bija pusotrs mēnesis. Ļoti pārsteidzoši likās Bērnu slimnīcā, kur man teica, ka rindā būs jāgaida gadu vismaz. Tas man likās ļoti nepieņemami, ja tiešām ar sāpošām acīm liek gaidīt bērnam veselu gadu rindā. Tad kā turpināt dzīvot, ja tūlīt sākas skola un mācības?" vaicāja Marta.

Galu gala izdevies nokļūt slimnīcā ārpus Rīgas, jo vizīti atteicis cits pacients.

Bērnu slimnīcā sievietei paskaidrots, ka rindas galvenokārt ir speciālistu trūkuma, nevis pandēmijas dēļ.

BKUS virsārste Renāte Snipe pastāstīja: "Pie acu ārstiem, kardiologiem un bērnu psihiatriem ir visgarākās gaidīšanas rindas. Ja nav kādas ļoti akūtas indikācijas, tad vecākiem jārēķinās, ka iespējams būs jāgaida trīs, četri un pat pieci mēneši. Pārējie visi ir mēnesis, divi vai trīs, bet tas ir tieši tāpat, kā bija februārī vai pagājušajā gadā ap šo laiku. Tas rindas garums ir tāds pats. Mums ir šīs trīs specialitātes, kur mums jau ilgstoši ir šīs rindas, un tiešām viens no iemesliem ir tas, ka nav pietiekoši daudz šo speciālistu."

Viņa ieteica vecākiem pieteikties attālinātām vizītēm – tā ir jauna prakse, kas ieviesta Covid-19 dēļ.

Nacionālajā veselības dienestā skaidroja, ka atsevišķas informācijas par rindu garumu bērniem nav, bet pie tā šobrīd tiekot strādāts. Dienesta ambulatoro pakalpojumu nodaļas vadītāja Baiba Bērziņa atzina, ka bērnu speciālistu skaits nav pietiekošs. Tādēļ pirms pieteikšanās rindu garumus var pārbaudīt internetā – Rinda pie ārsta.

Rīgas Austrumu slimnīcā - Sputnik Latvija
Ārsti vaino pacientus par rindu veidošanos: pierakstās un neatnāk

Vēl viena iespēja saīsināt gaidīšanu rindā – pieteikties pie pediatra, pie kura var tikt ātrāk, un tad šis speciālists, ja konstatēs, ka problēma ir nopietna, pie konkrētā ārsta var nosūtīt prioritārā kārtā.

Ārstu trūkums ir izplatīta problēma valstī, turklāt bieži vien nepietiek speciālistu, kuri strādātu ar bērniem. Dažās pašvaldībās rinda pie bērnu stomatologa ir divu gadu garumā.

Cieš arī pieaugušie – nesen satiksmes ministrs Tālis Linkaits pavadīja sešas stundas rindā pie traumatologa. Šī iemesla dēļ tika sasaukta Saeimas Sabiedriskās veselības apakškomisijas sēde, kurā Rīgas Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcas galvenais ārsts atklāja, ka iemesls ir speciālistu trūkums.

Ziņu lente
0