Citādi gaidiet protestus: jaunie ārsti uzstāj uz 30% algas pielikuma

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция протеста медиков у здания Сейма.
Акция протеста медиков у здания Сейма. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ieviest jaunu mediķu algu sistēmu var tikai pēc solījumu izpildīšanas par 30% algas palielinājumu, pārliecināti Jauno ārstu asociācijā.

RĪGA, 21. augusts – Sputnik. Pašlaik nav zināms, vai tiešām mediķu algas nākamgad palielinās par 30%, taču ja tas nenotiks, ārsti gatavosies protestiem, pastāstīja Latvijas Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis, vēsta TV3.

"Kā mēs to redzam – nākamajā gadā likums ir spēkā, neuzskatām, ka to vajadzētu mainīt, un gaidām 30% pieaugumu, kā tas tika solīts," sacīja Rācenis.

Ikviens algas pielikums zem 30% būs mānīšana, uzskata Jauno ārstu asociācijas priekšsēdētājs.

"Mēs neiesaistījāmies modeļa izstrādē, lai mums būtu mazāks atalgojuma pieaugums," paziņoja Rācenis.

Pēc viņa sacītā, tikai pēc solītās algas izaugsmes nākamgad varēs runāt par jauniem mērķiem – tostarp jaunā algu modeļa ieviešanu. Nodalīt šīs lietas nedrīkst, pārliecināts jaunais ārsts.

В коридоре поликлиники - Sputnik Latvija
Latvijā samazinās ārstu skaits

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, jaunā mediķu atalgojuma modeļa kontekstā Veselības ministrija piedāvā pakāpeniski palielināt ārstu algas par 11,5% gadā, lai līdz 2027. gadam tās sasniegtu 3833 eiro esošo 2033 eiro vietā.

Tāpat katru gadu plānots paaugstināt medicīnas palīgpersonāla algas par 5%, lai 2027. gadā tās sasniedz 1096 eiro esošo 766 eiro vietā.

Šī plāna īstenošanai, saskaņā ar ministrijas aprēķiniem, ir nepieciešams papildu finansējums no 70 līdz 75 miljoniem eiro gadā. Pēc iestādes plāniem, jaunā algu modeļa ieviešana sāksies 2021. gada 1. janvārī un ilgs divus gadus – līdz 2023. gada 1. janvārim.

Mediķu algu palielināšanas Veselības ministrija prasa iekļaut nākamā gada budžetā 211 miljonus eiro. No tiem 16 miljoniem ir jāizlieto tam, lai turpinātu segt finansējumu, kurš piešķirts šogad. Vēl 60 miljoni ir nepieciešami algu palielināšanai par 10%, kas netika izdarīts šogad. Pārējie līdzekļi ir paredzēti plānotajam 20% algu palielinājumam.

Ziņu lente
0