Latvieši nevēlas līst ārā no vagoniņiem Anglijā pat par 600 eiro: uz laukiem Latvijā neiet

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийская клубника на Травяном рынке
Латвийская клубника на Травяном рынке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas zemniekiem joprojām nepietiek darbaroku: vietējie bezdarbnieki nav gatavi iziet uz lauka par 600 eiro mēnesī.

RĪGA, 20. augusts – Sputnik. Iepriekš biedrības "Zemnieku Saeima" valdes loceklis Mārtiņš Trons sūdzējās, ka latvieši izvēlas dzīvot vagoniņos kopā ar poļiem un strādāt uz laukiem Lielbritānijā, vācot zemenes tur.

Taču analoģiskus "vagoniņus" viņiem piedāvā arī Latvijas zemnieki. Taču uz šejieni Latvijas iedzīvotāji nez kāpēc nesteidzas.

Уборка пшеницы - Sputnik Latvija
Naudas ES piešķīra vairāk, bet samaksās mazāk: Latvijas zemniekiem atkal nepaveicās

Latvijas Augļkopju asociācijas valdes priekšsēdētāja Māra Rudzāte intervijā Diena konstatēja, ka ar sezonas strādniekiem Latvijas lauksaimniecībās joprojām viss ir tikpat slikti, raksta BВ.lv.

Taču bez šiem strādniekiem zemnieki nevar apieties. Bet cilvēki neiet. Lai arī, piemēram, ģimenes uzņēmumā "Arosa E" Jelgavas novadā, kura īpašniece ir Rudžate, trūkst 60 strādnieku.

Pēc Rudzātes sacītā, mēnesī ogu novākšanā darbinieks saņem no 500 līdz 600 eiro, īpaši nepārslogojot sevi. Arī bezmaksas dzīvesvietu strādniekiem "Arosa R" piešķir. Tiesa, kā atzīst saimniece, dzīves apstākļus nebūtu slikti uzlabot. Taču ar ko Latvijas vagoniņi tik ļoti atšķiras no Anglijas vagoniņiem?

Tur maksā vairāk

Acīmredzot, lieta nav "vagoniņos". Jo, kā atzīmēja Trons, kamēr latvieši strādā Anglijā, viņu kontos ienāk neslikta nauda.

Turklāt zemnieki Vācijā, Anglijā, Francijā atklāti atzīst, ka ārzemju strādnieku palīdzību viņi vienmēr apmaksās dāsnāk, nekā Latvijas zemnieki. Jo sapuvušās zemenes uz saviem laukiem nav viņu interesēs.

Яблоки в саду - Sputnik Latvija
Kur Latvijā lasīt lauku veltes? Izveidots vietējo zemnieku saimniecību katalogs

Iepriekš populārā Latvijas televīzijas šova "Saimnieks meklē sievu" dalībnieks Aivars, kurš aizbrauca strādāt uz vistu fermu Vācijā, pastāstīja par to, kādēļ nevēlas atgriezties atpakaļ Latvijā, lai arī ilgojas pēc mājām.

Viņš atzinās, ka, ja Latvijā viņam piedāvātu tādu algu, kāda viņam ir Vācijā, viņš ar prieku ķertos klāt arī smagākam darbam, nekā tas, ar ko viņš šobrīd nodarbojas ārzemēs.

Taču Aivars stāstīja, ka Vācijā viņam ir kur dzīvot un ir brīvais laiks, kuru viņš var veltīt sev. Strādā viņš lielākoties naktīs, bet dienā braukā ar velosipēdu un pēta apkaimi.

Savukārt, kamēr latvieši pēta Eiropas ainavas citās valstīs, Latvijas laukos pūst tā pati zemene, kura, šķiet, jau ir pārvērtusies mēmē.

Ziņu lente
0