Latvijā samazinās ārstu skaits

© Sputnik / Михаил Безносов / Pāriet pie mediju bankasВ коридоре поликлиники
В коридоре поликлиники - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvadītā gada nogalē Latvijā strādāja 6332 speciālisti. Salīdzinājumā ar 2018. gadu šis rādītājs ir krities par 3,6%.

RĪGA, 17. augusts — Sputnik. Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) publicējis datus par ārstu skaitu valstī 2019. gadā, vēsta Mixnews.lv.

Saskaņā ar SPKC datiem, 2019. gada laikā ārstu skaits Latvijā samazinājies par 263 speciālistiem. Līdz gada beigām rādītājs sarucis līdz 6332 speciālistiem.

Врач в операционной - Sputnik Latvija
Latviešu izcelsmes ārsts sola mediķu aizplūšanu un pats arī brauc prom

Centrs precizēja, ka praktizējošo speciālistu skaits samazinājies par 219 cilvēkiem – valstī ir 6253 praktizējošie ārsti.

Toties pieaudzis ģimenes ārstu skaits – to pulkā ir 1370 speciālisti. Pieaudzis arī anesteziologu un reanimatologu skaits – līdz 375 speciālistiem. Par 37,8% audzis neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta ārstu skaits – līdz 91 cilvēkam.

Vērojams kardioķirurgu skaita sarukums par 35%. 2018. gadā Latvijā bija 31 kardioķirurgs, bet 2019. gada beigās – vairs tikai 20 šīs nozares speciālisti.

Tagad ir mazāk arī rezidentu: no 768 cilvēkiem viņu skaits krities līdz 747.

Atgādināsim, ka speciālistu aizplūduma problēma valstī kļuva ļoti akūta Covid-19 pandēmijas periodā. Svarīgākais no jauna ir darba atalgojuma līmeņa jautājums.

Pašā pandēmijas karstumā mediķu un pedagogu organizācijas publicēja atklātu vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, kurā pieprasīja sameklēt algu pielikumam vajadzīgo finansējumu. Valsts, kas dāvāja atbalstu lielajiem uzņēmumiem, neatrada līdzekļus mediķiem, kuri riskē ar savām dzīvībām.

Дождь - Sputnik Latvija
Jaunie ārsti nebrauc uz Krāslavu pat par naudu

Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis ierosināja izstrādāt ilgtermiņa plānu, lai mediķi izprastu, kāds būs atalgojuma modelis līdz 2027. vai 2028. gadam. Viņs pievērsa uzmanību tam, ka patlaban Lielbritānija organizējusi aktīvu veselības aprūpes personāla atlasi – citiem vārdiem, jaunie mediķi no Latvijas var pārcelties uz Apvienoto Karalisti.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas locekle Anda Čakšā arī atzīmēja, ka Latvija bieži vien kļūst par "donoru" veselības aprūpes migrācijas jautājumā uz citām ES valstīm.

Ziņu lente
0