Rinkēvičs nosaucis par murgiem Lukašenko vārdus par ārvalstu iejaukšanos

© Lithuanian Ministry of Foreign AffairsМинистр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс
Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs atbildēja uz Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko vārdiem par "ārvalstu iejaukšanās elementiem" valstī un, šķiet, ir aizvainots par to, ka Latvija nav paaicināta "iejaukties".

RĪGA, 16. augusts — Sputnik. Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenklo pauda viedokli par to, ka republikā "parādījušies ārvalstu iejaukšanās elementi", paziņoja RIA Novosti.

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs asi atbildēja uz Baltkrievijas līdera piezīmi un noraidīja ārvalstu iejaukšanās iespējas – viņaprāt, prezidenta vārdi ir "murgs".

Savā lapā Twitter Rinkēvičs klāstīja, ka ārvalstu spēkiem neizdosies "vadīt tik lielu un miermīlīgu kustību par brīvību" un nekavējoties norādīja, kāda metode "izlems Baltkrievijas likteni" – viņaprāt, tās ir "brīvas un godīgas vēlēšanas".

Iepriekš Baltijas valstu premjerministri apspriedās un nāca klajā ar viedokli, ka vēlēšanas Baltkrievijā neesot bijušas pārskatāmas, brīvas un taisnīgas. Viņuprāt, tagad valstij vajadzīgas jaunas vēlēšanas, kas labos situāciju.

Jāpiebilst, ka Lukašenko pastāstīja par telefona sarunu ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu, vēsta RIA Novosti.

Sapulcē Aizsardzības ministrijas Stratēģiskās pārvaldes centrā Lukašenko atklāja, ka "ilgstošas un detalizētas sarunas gaitā lūdzis atbalstu drošības nodrošināšanai Baltkrievijas Republikā".

Lukašenko uzsvēra, ka, atrodoties Eiropas centrā, Baltkrievijai vienmēr jābūt gatavai laikus atbildēt uz jebkādiem izaicinājumiem.

Флаги Эстонии, Латвии и Литвы (слева направо) - Sputnik Latvija
Baltijas valstu premjerministri aicina organizēt jaunas prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā

Baltkrievijas vēršanās pie Krievijas, acīmredzot, aizskārusi Latviju, jo savā tvītā Rinkēvičs pieminēja arī Krieviju.

Atgādināsim, ka iepriekš Baltijas valstu un Polijas prezidenti piedāvāja Lukašenko starpniecību situācijas noregulēšanai, tomēr Baltkrievijas vadītājs piedāvājumu nepieņēma.

Piektdien, 14. augustā jau noskaidrojās, ka neveiksmīgie "vidutāji" Eiropas Savienībā secinājuši: prezidenta vēlēšanas Baltkrievijā bijušas falsificētas. Tāpēc ES paziņoja, ka sāk sastādīt personu sarakstu, pret ko tiks vērstas individuālās sankcijas.

9. augustā Baltkrievijā notika prezidenta vēlēšanas. Centrālā vēlēšanu komisija informēja, ka uzvaru tajās izcīnījis pašreizējais prezidents Aleksandrs Lukašenko ar 80,1% balsu.

Pēc vēlēšanām valstī sākās protesti, ko pavadīja sadursmes ar policiju. Oficiālie dati liecina, ka protestu laikā aizturēti aptuveni septiņi tūkstoši cilvēku.

Ziņu lente
0