Latviešu valodas prasmes nebūs obligātas: mainīsies zemes pirkšanas kārtība

© Sputnik / Sergey MelkonovЛавандовое поле под Лимбажи
Лавандовое поле под Лимбажи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eiropas komisija uzskata par diskriminējošu Latvijas likuma prasību, kas uzliek par pienākumu lauksaimnieciski apstrādājamas zemes potenciālajiem pircējiem pārvaldīt latviešu valodu vismaz B2 līmenī.

RĪGA, 15. augusts — Sputnik. Zemkopības ministrija tuvākajā laikā plānot atcelt prasību par to, ka juridisko personu pārstāvjiem, kuri vēlas iegādāties lauksaimniecības zemes, ir jāiesniedz valsts valodas zināšanas un ES pilsonību apliecinoši dokumenti, vēsta Neatkarīgā Rīta Avīze.

"Zemkopības ministrija šobrīd strādā pie attiecīgajiem grozījumiem, kas izpildīs Eiropas Savienības tiesas lēmumu, un tai pašā laikā nodrošinās Latvijas pilsoņiem pieeju zemes resursiem," apliecināja Zemkopības ministrijas sabiedrisko attiecību speciāliste Rūta Rudzīte.

По нераспаханным полям пастухи гонят коров и овечек на зимовку - животные до весны на природу уже не выйдут - Sputnik Latvija
Fermeris nezināja latviešu valodu, govis nomira: Zemnieku Saeima par komunikācijas nozīmi

Bīstoties no tā, ka labāk nodrošinātie fermeri no citām ES valstīm, pirks lauksaimnieciski apstrādājamas zemes Latvijā, kopš iestāšanās ES 2004. gadā valsts līdz 2014. gadam ierobežoja ārzemnieku iespējas nopirkt zemi. Tobrīd ārzemnieki varēja iegādāties lauksaimniecības zemi Latvijā, izveidojot kopuzņēmumu ar kādu Latvijas uzņēmēju vai pērkot zemi kopīpašumā ar kādu Latvijas pilsoni.

2017. gada maijā Saeima pieņēma grozījumus likumā par lauksaimnieciski apstrādājamas zemes privatizāciju, kas atbalstīja prasību par latviešu valodas zināšanām vismaz B2 līmenī ārzemniekiem, kas vēlas Latvijā iegādāties lauksaimniecības zemi.

Šī gada jūnijā Eiropas Tiesa atzina normu par diskriminējošu. Tagad Latvijai ir jāiekļauj grozījumi atbilstošajā likumā. Ja grozījumi likumā "Par zemes privatizāciju lauku apvidos" netiks iekļauti, Eiropas Komisija sāks pret Latviju pārkāpuma pprocedūru.

Ziņu lente
0