Politika

Rinkēvičs: Latvija atbalstīs sankcijas pret Baltkrievijas varasiestādēm

© Sputnik / Sergey MelkonovМинистр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс
Министр иностранных дел Латвии Эдгарс Ринкевичс - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES Ārlietu padomes ārkārtas sēdē šajā piektdienā Latvija atbalstīs sankciju ieviešanu pret Baltkrievijas amatpersonām.

RĪGA, 13. augusts – Sputnik. Rītdienas Eiropas Savienības Padomes sēdē (ārlietu ministru līmenī) Latvija atbalstīs sankciju ieviešanu pret atsevišķām Baltkrievijas Republikas amatpersonām, paziņoja Latvijas ĀM vadītājs Edgars Rinkēvičs.

​​"​Ņemot vērā to, ka vardarbība pret mierīgajiem protestētājiem Baltkrievijā turpinās un politiskā dialoga trūkumu, rīt ES Ārlietu padomē Latvija atbalstīs individuālo sankciju piemērošanu Baltkrievijas amatpersonām, kuras atbildīgas par protestu apspiešanu un vēlēšanu viltošanu," uzrakstīja Rinkēvičs savā Twitter lapā.

Par ES Ārlietu padomes ārkārtas sēdes sasaukšanos šajā piektdienā iepriekš paziņoja ES ārpolitikas un drošības politikas augstākais pārstāvis Žuzepts Borels.

Latvijas premjerministrs Krišjānis Kariņš paziņoja, ka sasauc valdības ārkārtas sēdi, kurā plānots uzklausīt Rinkēviča ziņojumu un izlemt, kā Latvija rīkosies saistībā ar situāciju Baltkrievijā.

​Vakar Rinkēvičs veica telefonsarunu ar Baltkrievijas ĀM vadītāju Vladimiru Makeju. Sarunas gaitā Latvijas ĀM aicināja deeskalēt situāciju un centās pārliecināt sarunas biedru uzsākt politisko dialogu ar opozīciju, kā arī atbrīvot mierīgos demonstrantus un žurnālistus.

Atzīmēsim, ka iepriekš Rinkēvičs piedāvāja nesteigties ar sankcijām pret Baltkrieviju un apgalvoja, ka vēl nav pagājis diplomātijas un politiskā dialoga laiks. Tiesa, viņš neizslēdza sankciju ieviešanas iespēju gadījumā, ja tiks "pārkāptas noteiktas sarkanās līnijas".

Президент Литвы Гитанас Науседа - Sputnik Latvija
Baltijas valstis un Polija izstrādāja krīzes pārvarēšanas plānu Baltkrievijā

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda vakar vakarā piedāvāja Baltkrievijas varasiestādēm starpniecisku iniciatīvu, kuru, pēc viņa sacītā, atbalstīja Latvijas prezidents Egils Levits un Polijas prezidents Andžejs Duda. Tāpat viņš brīdināja, ka šīs iniciatīvas izgāšanās gadījumā pret Baltkrieviju var tikt ieviestas Eiropas un nacionālās sankcijas.

Pēc svētdien notikušajām prezidenta vēlēšanām Baltkrievijā jau četras dienas turpinās sadursmes starp protestētājiem un kārtība sargiem. Saskaņā ar Baltkrievijas IeM datiem, aizturēti jau vairāk nekā 6000 cilvēku, vairāk nekā 250 atrodas medicīnas iestādēs ar dažādas smaguma pakāpes ievainojumiem, divi cilvēki ir gājuši bojā.

Prezidenta amata kandidāte Svetlana Tihanovska pameta valsti un atrodas Lietuvā.

Ziņu lente
0