Latvijas ĀM "izvēlējās" jauno Baltkrievijas prezidentu?

© Sputnik / Sergey MelkonovЗдание министерства иностранных дел Латвии
Здание министерства иностранных дел Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baltkrievijā cilvēki vēl nezina, kurš gūs uzvaru prezidenta vēlēšanās, savukārt Latvijas ĀM visu jau ir izlēmuši? Nenosauktais sarunas biedrs padalījās informācijā par Lukašenko vizītes uz Rīgu plānošanu.

RĪGA, 2. augusts – Sputnik. Portāls Bb.lv publicēja informāciju, kura tika saņemta no nenosaukta sarunas biedra Latvijas diplomātiskajā korpusā. Šī informācija skar Baltkrievijas prezidenta Aleksandra Lukašenko vizīti.

Президент Белоруссии Александр Лукашенко - Sputnik Latvija
Stratēģisks jautājums: ko Latvijā sagaida no Lukašenko vizītes

Pēc sarunas biedra sacītā, Latvijas ĀM un Baltkrievijas ĀM aktīvi gatavojas Lukašenko vizītei uz Rīgu. Tiek saskaņota dienas kārtība un tikšanās saraksts.

Latvijas diplomāti jau ir izlēmuši, ka Lukašenko atbrauks uz Latviju septembrī un tiksies ar prezidentu Egilu Levitu, premjerministru Krišjāni Kariņu, Saeimas spīkeri Ināru Mūrnieci, ĀM vadītāju Edgaru Rinkēviču un Latvijas Satiksmes ministrijas vadītāju Tāli Linkaitu.

Pasākumu vidū, kuriem jānotiek vizītes laikā, ir ziedu nolikšana pie pieminekļa Rīgas Atbrīvotājiem, brauciens uz Jūrmalu un tikšanās ar baltkrievu diasporu Latvijā.

Tāpat sarunas biedrs izteica raizes sakarā ar Lukašenko tikšanos ar Mūrnieci, kuras nacionālistiskais noskaņojums, kā arī viņas godbijīgā attieksme pret latviešu SS leģionāriem ir labi zināmi.

Tāpat viņu mulsina Lukašenko tikšanās ar Latvijas prezidentu Levitu. Vēl jūnijā Levits ziņoja, ka Baltkrievijas līdera Aleksandra Lukašenko vizīte uz Rīgu ir atlikta "līdz citādiem apstākļiem".

Toreiz Levits skaidroja, ka abu valstu prezidentu tikšanās ir jēga, kad ir iespējams rezultāts, izveidota bāze sarunai un ir piedāvājumi, kā uzlabot attiecības, jo "lai dejotu tango, nepieciešami divi".

Toties tikšanās ar Latvijas premjeru un valsts ĀM vadītāju nerada raizes. Sarunas biedrs uzskata, ka viņiem ar Lukašenko ir izveidots labs kontakts.

Президент Белоруссии Александр Лукашенко, архивное фото - Sputnik Latvija
Lukašenko pieņēma ielūgumu apmeklēt Latviju

Te ir vērts atgādināt, ka Kariņš 2020. gada janvārī viesojās oficiālā vizītē Baltkrievijā un aicināja Baltkrievijas prezidentu apmeklēt Latviju. Latvijas premjers pat bija piedāvājis Lukašenko atbraukt 3. aprīlī un apgalvoja, ka Latvijā aktīvi gatavojas viņa vizītei.

Kopā ar Lukašenko Kariņš toreiz aicināja uz Latviju arī Baltkrievijas uzņēmējus, lai "veidotu ilgtermiņa ekonomiskās attiecības ar Baltkrieviju, plānotu biznesu un mazinātu cenas".

Taču vizīte, kuru Kariņš ieplānoja uz 3. aprīli, nenotika. Tiesa, pastāv jautājumi arī par septembrī plānoto vizīti.

Jo neraugoties uz to, ka Latvijā jau, acīmredzot, ir noteikuši, kurš būs jaunais Baltkrievijas līderis, paši baltkrievi to vēl nav izlēmuši. Kārtējās prezidenta vēlēšanas valstī notiks 2020. gada 9. augustā.

Ziņu lente
0