NĪN: jo vairāk dzīvoklī deklarēto iedzīvotāju, jo labāk

CC0 / pxhere / Жилой дом в Риге
Жилой дом в Риге  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Tieslietu ministrija iesaka nekustamo īpašumu nodokļa aplēsē noteikt neapliekamo minimumu 100 tūkstošu eiro apmērā par katru deklarēto iedzīvotāju.

RĪGA, 31. jūlijs — Sputnik. Tieslietu ministrija iesaka nosaukt par primāro, jeb galveno jebkuru mājokli, kurā deklarēti iedzīvotāji, un piemērot neapliekamo minimumu 100 tūkstošu eiro apmērā tajā deklarētajām personām, nevis pašam nekustamajam īpašumam, tieslietu ministrs Jānis Bordāns pastāstīja intervijā TV3 raidījumam "900 sekundes".

Многоквартирный дом по адресу ул. Юглас 37 - Sputnik Latvija
"Kadastrs" virs tirgus cenas: kam reforma atņems mājokli, un kurš piebāzīs kabatas

Tādējādi, piemēram, ja objekta kadastrālā vērtība sasniedz 300 tūkstošus eiro un tajā deklarēta divu cilvēku dzīvesvieta, neapliekamais minimums sastāda 200 tūkstošus eiro, bet nodoklis tiks maksāts no atlikuma – 100 tūkstošiem eiro. Tātad nodokļa summa ar samazināto koeficientu 0,2 sastādīs apmēram 10 tūkstošus eiro.

Bordāns atzīmēja, ka piedāvātais risinājums atbilst Satversmē paredzētajām tiesībām uz mājokli, un piebilda: tāda risinājuma gadījumā 95% valsts iedzīvotāju NĪN primārajam mājoklim sastādīs 0 eiro.

Savukārt vienkāršu NĪN samazināšanu pēc jaunās kadastrālās vērtības ieviešanas Bordāns neuzskata par piemērotu lēmumu.

Atgādināsim, ka TM un Valsts zemes dienests izstrādājuši un nodevuši sabiedrības apspriešanai jauno kadastrālās vērtības aprēķina projektu, no kā cita starpā atkarīgs arī nekustamā īpašuma nodoklis.

Pieaugs kadastrālā vērtība dzīvokļiem jaunbūvēs, kas celtas pēc 2000. gada Rīgā, Pierīgā, Jūrmalā un citās Latvijas pilsētās. Gaidāms pieaugums arī sērijveida mājokļiem, kas būvēti pirms 2000. gada Rīgā, Pierīgā, Valmierā, Jelgavā un Ogrē.

Любовь Швецова - Sputnik Latvija
"Tas ir vienkārši neprāts": Švecova kritizē kadastra reformu

Kadastrālās vērtības pieaugums gaida arī privātmājas, kas celtas pēc 2000. gada Rīgā, Pierīgā, Jūrmalā un citās pilsētās, kur bija vērojams cenu pieaugums. Izmaiņas skars arī industriālos objektus.

Lauksaimniecības jomā gaidāms kadastrālās vērtības pieaugums zeme, neliels izmaiņas skars arī ēkas. Atzīmēts, ka šajā nozarē izmantoto būvju kadastrālā vērtība var pat kristies.

Jo augstāka ir kadastrālā vērtība, jo lielāks ir NĪN. Šī iemesla dēļ TM sagatavojusi grozījumus, par ko pastāstīja Bordāns.

Ziņu lente
0