Veselības ministrija: slimnīcas Latvijā joprojām strādā ar zaudējumiem

© Foto : aslimnicaРижская Восточная клиническая университетская больница
Рижская Восточная клиническая университетская больница - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizvadītajā gadā lielākās slimnīcas Latvijā izglābušas tūkstošiem dzīvību, tomēr peļņu pie tam nav guvušas.

RĪGA, 29. jūlijs — Sputnik. Veselības ministrija ir norūpējusies nevis par veselību atguvušo pacientu skaitu valsts lielākajās slimnīcās, bet gan par pašu iestāžu finansiālajiem rādītājiem, raksta avīze "Segodņa".

Šīsdienas valdības sēdē iesniegts veselības ministres Ilzes Viņķeles ("Attīstībai/Par!") parakstīts dokuments, kurā norādīts: Paula Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca pērn cietusi zaudējumus

3 407 194 eiro apmērā ar apgrozījumu 118,7 milj. eiro; Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ("Gaiļezers") - 3 581 605 eiro zaudējumi ar apgrozījumu 142,2 milj. eiro apmērā. Ministrija iesaka papildināt slimnīcu kapitālu par šo summu.

Nepareizas cenas

2019. gadā nav segti faktiskie izdevumi 3 944 686 eiro apmērā – skarbi norādīja Veselības ministrija par diennakti strādājošo reanimāciju, vienīgo Latvijā, kas uzņem pacientus ar trombu indikācijām. Tikai šeit iespējamas operācijas trombu izņemšanai, piemēram, no smadzeņu artērijas.

Дети в детском саду - Sputnik Latvija
Latvijas Veselības ministrija iztērēs 180 tūkstošus eiro bērnu izpētei

Tādas sarežģītas manipulācijas veic invazīvie radiologi – ar angiogrāfa palīdzību viņi pa asinsvadiem nokļūst līdz skartajam iecirknim. 2019. gadā Stradiņa slimnīcā veiktas 154 tādas operācijas, par 72% vairāk nekā gadu iepriekš. Tomēr noskaidrojies, ka tas nav ekonomiski! Vismaz tādas ir VM aplēses.

Resors noskaidroja, ka faktiskie izdevumi par vienu operāciju 6 470 eiro, bet apmaksa saskaņā ar MK noteikumiem – 1 288,65 eiro.

Virtuvē palicis pusprocents

Lūk, kā veidojas pacienta diennakts uzturēšanās Stradiņa slimnīcas intensīvās terapijas palātā. VM to novērtējusi ar 576,93 centu: veselības aprūpes personāla alga — 366,21 eiro; medikamenti un materiāli — 124,62 eiro; netiešie ražošanas un administratīvie izdevumi — 64,74 centi; amortizācija — 19,10 eiro; ēdināšana — 2,26 eiro. Tātad produktiem slimniekam atvēl… 0,43%!

Дождь - Sputnik Latvija
Jaunie ārsti nebrauc uz Krāslavu pat par naudu

Līdzīga situācija ir Austrumu slimnīcā. "Gaiļezera" izdevumi par Toksikoloģijas un sepses klīnikas pacientu dienā sastāda 2 263,98 eiro, no tiem ēdināšana — 12,40 eiro. Pērn klīnikā ārstējušies 2 079 cilvēki. VM vērtē, ka 265 pacientiem (12%) ārstēšanās izdevumi pārsnieguši 10 tūkstošus eiro, pats dārgākais gadījums pērn novērtēts 75 525 eiro apmērā!

Taču, iespējams, stāvoklis nemaz nav tik briesmīgs, Viņķeles kundze? Virkne posteņu slimnīcu "cenrāžos" ir absolūti subjektīva. Pie tam valstī nav tādu veselības aprūpes pakakpojumu tirgus piedāvājuma, un, pēc būtības, tie ir monopoli. Varbūt var papētīt, ko var mainīt cenu veidošanas politikā? Iespējams, pusdienas pacientiem būs kaut drusciņ garšīgākas.

Ziņu lente
0