Rozenvalds: Rīgas domes vēlēšanas interesē tikai pašus kandidātus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban Rīgā nav ne partijas, kas pretendētu uz vairākumu domē, ne pārliecinoša pretendenta uz mēra posteni, arī vēlētājus šīs vēlēšanas neinteresē.

RĪGA, 22. jūlijs – Sputnik. Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās reģistrēti 15 partiju saraksti, informēja Centrālā vēlēšanu komisija. Uz galvaspilsētas pašvaldības krēsliem kandidē 718 cilvēki.

Patlaban nav tādas partijas, kas pretendētu uz vairākumu domē, nav arī pārliecinoša pretendenta uz mēra posteni, sarunā ar Sputnik Latvija paziņoja latviešu politologs Kristiāns Rozenvalds.

"Negribu minēt, kas būs Rīgkas mērs. Tagad nav tādas partijas, kas pretendētu uz vairākumu domē. Iepriekšējās vēlēšanās bija redzams līderis – Nils Ušakovs ("Saskaņa"). Tagad es tādu līderi neredzu. Gandrīz visas partijas piedalās vēlēšanās ar sarakstiem, kuros lielākā daļa cilvēku lielajā politikā nav piedalījušies. Neredzu to, kurš, iekļūstot Rīgas domē, spēs apvienot dažādas partijas," teica Rozenvalds.

Viņš uzskata, ka koalīcija varētu izvēlēties līdera vietai ne pašu spēcīgāko, bet gan vājāko pretendentu.

"Tad stiprākie turpinās ietekmēt politisko procesu no aizkulisēm. Jo izvēlēties stiprāko – tas nozīmētu nokļūt viņa pakļautībā, vājāko – valdīt pār viņu un to izmantot,” paskaidroja politologs.

Viņš atzīmēja, ka sliekšņa – 4,9% balsu rajonā ir liels skaits partiju: kāds var paklupt, cits – "izrauties".

Эксперт министерства культуры Латвии Янис Дрипе (слева) и министр культуры Наурис Пунтулис - Sputnik Latvija
IQ līmeni var noteikt pēc paziņojumiem: Ušakovs izsmēja Latvijas kultūras ministru

"Jāpatur prātā vēl viens Latvijas politikai raksturīgs aspekts. Var būt, ka cilvēki neatbalsta nevienu partiju – viņi nāk uz vēlēšanām un balso par to, kurš viņiem tobrīd vislabāk iepaticies. Sociologi rāda, ka daudzi nedomā balsot vai viņiem nav sava viedokļa. Ja tādu skaits sasniedz gandrīz 45%, ir grūti uzminēt, kā sadalīsies pārējās balsis," sprieda Rozenvalds.

Eksperts apšaubīga, vai kaut vienai no tām mazpazīstamajām partijām, kas šoreiz piedalās vēlēšanās pēc principa "ja nepanākšu, vismaz sasildīšos", izdosies gūt panākumus un ietekmēt spēku sadali.

"Nedomāju, ka Rīgas domē parādīsies kāds jauns spēks. Tāpat neredzu lielu vēlētāju interesi – par Rīgas domes vēlēšanām interesējas tikai paši proclesa dalībnieki," uzsvēra Rozenvalds.

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas ieplānotas 29. augustā.

Розенвалдс: выборы в Рижскую думу интересны только самим кандидатам
Ziņu lente
0