Gluži kā Tenerifē: sociālajos tīklos skan pārsteigums par mājokļa nomas cenām Jūrmalā

CC BY 2.0 / patrick janicek / JOMAS IELAЮрмала улица Йомас
Юрмала улица Йомас - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izīrē mājiņu uz vistas kājiņas ar sauso tualeti uz ielas par 1200 eiro – sociālo tīklu lasītājus pārsteigusi mājokļu īres cenas pie jūras.

RĪGA, 21. jūlijs — Sputnik. Neskatoties uz koronavīrusa pandēmijas radīto ekonomisko krīzi, daži nekustamo īpašumu īpašnieki Latvijā, šķiet, ne tikai nemazina īres maksu, bet pat vēl palielina to.

Sociālo tīklu lasītājus pārsteiguši sludinājumi par mājokļu īri pie jūras – rodas iespaids, ka investīciju nekustamo īpašumu saimnieki izmisīgi cenšas kompensēt Covid-19 radītos zaudējumus.

Piemēram, žurnālists Jānis Zvērs ieraudzījis piejūras mājiņas reklāmu: fotogrāfijā redzama būdiņa ar sauso tualeti uz ielas. Māja atrodas tikai dažu metru attālumā no jūras. Prieks to izmantot izmaksās 1200 eiro mēnesī.

"Saki ko gribi, Latvijā cilvekiem ir uzņēmēja gēns!" sarkastiski raksta Zvērs.

​​"Sūdīgs mārketings.Reti kurš tādu būdiņu ņem uz mēnesi. 1200 izdalot ar 30... 40€/dienā ir diezgan normāla cena," piekrita lasītājs Jānis.

​Cits komentētājs uzskata, ka piemērota cena par tādu būdiņu būtu 400 eiro mēnesī, taču citi sarunas dalībnieki atzīmēja, ka nekā pārsteidzoša astronomiskajā cenā nav.

"Ir, kas maksā, mīlīši. Tādu naudu par mazu dzīvoklīti Jūrmalā ar puķdobi pie loga un kaimiņiem. Bet te - pašam vesela māja, varbūt vēl labiekārtota! PS. Mūspusē Jūrkalnē tādas bez ērtībām maksā 50-60-70 ēras dienā. Sen aizrunātas līdz septembrim," apliecināja komentētāja ar lietotājvārdu Martastante.

​avukārt ekonomikas zinātņu doktors Uldis Osis arī pamanījis dīvainas cenu izmaiņas un pat salīdzināja nomas maksu Jūrmalā un Tenerifē.

"Salīdzinot AirBnb cenas uz mītnēm Jūrmalā un Tenerifes (Kanāriju salas)  dienvidos redzams, ka tās neko daudz neatšķiras. Prātiņ nāc mājās..." raksta Uldis Osis.

​Tomēr citi ekonomistam iebilda.

"Vai Tenerife labāka tikai tāpēc, ka nav Latvija? Es 100% izvēlētos Jūrmalu vai kādu citu vietu Rīgas jūras līcī, vismaz, šovasar," attrauca Aivars.

"Tirgus nosaka cenu, Oša kungs, Jūs tak to labāk par visiem zinat," autoram atbildēja bijušais Rīgas domes ierēdnis Emīls Jakrins.

​"Jā, mēs tā mēdzam teikt, ka tirgus. Īstenībā tā ir pietiekami spēcīga konkurence gan piedāvājuma, gan pieprasījuma pusē. Abos attēlos redzam, ka piedāvājums ir stipri ierobežots, iespējams, karantīnas dēļ. Bet, kur cenas saskrūvētas, arī tagad redzams," uzskata Uldis Osis.

​"Prātiņš atnāks, kad Jūrmalā beigsies sezona un pazudīs tūristi. Kamēr vien ir, kas gatavi maksāt, tikmēr, lai ir kaut 3x dārgāk. Bizness ir bizness," ir pārliecināts Dzintars.

​"Neesmu pārliecināts, ka daudziem šeit varens bizness sanāk. Tenerife pilna ar krieviem. Viņiem jau tur savas firmas, kas strādā ar Krieviju un piesaista "savējos". Vide un serviss tur daudz augstākā līmenī. Neskaitāmas kafejnīcas bāri un veikali. Viss arī lētāk kā pie mums," nepadodas ekonomists Osis.

​Savukārt kāds Eds uzskaitīja Kanāriju salu priekšrocības, kuru ziņā Jūrmala vienmēr ir spiesta piekāpties.

Viņš atgādināja, ka nodokļi Tenerifē ir daudz zemāki, PVN – 5%, degviela par 30% lētāka, nav maksas autostāvvietu, tuncis maksā no 5 eiro par kilogramu, tīģergarneles – 6 eiro par kilogramu, dorado – 1 eiro gabalā. Lielākā daļa iedzīvotāju nerunā ne angļu, ne krievu valodā, piezīmēja Eds.

Ziņu lente
0