Ja naktī nav pacientu, nebūs ārstu: Veselības ministrija izdomājusi jaunu slimnīcu reformu

© Sputnik / Sergey MelkonovОперационный зал Даугавпилсской региональной больницы
Операционный зал Даугавпилсской региональной больницы - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visas izmaiņas ieplānotas ar vienu mērķi – nodrošināt pacientiem reģionos kvalitatīvus veselības aprūpes pakalpojumus, apgalvoja ministre Ilze Viņķele.

RĪGA, 21. jūlijs — Sputnik. Latvijas Veselības ministrija varētu ierobežot slimnīcās nakts laikā pieejamo pakalpojumu sarakstu. Runa ir tikai par dažām medicīnas iestādēm. Tuvākajā laika ministrija organizēs parrunas ar tām, informēja Veselības ministrijas valsts sekretāre Daina Mūrmane-Umbraško, vēsta Press.lv.

Slimnīcu sistēmai Latvijā ir pieci līmeņi, augstākais piešķirts universitātes slimnīcām, kas nodrošina plaša spektra veselības aprūpes pakalpojumus. VM pārbauda klīniku atbilstību noteiktajam līmenim, dažas veselības aprūpes iestādes, iespējams, varētu zaudēt piešķirto līmeni.

Машины скорой помощи - Sputnik Latvija
"Nav naudas – mirsti nost": rīdziniece saņēmusi rēķinu par ātrās palīdzības izsaukšanu

Ministre Ilze Viņķele paskaidroja, ka revīzijas mērķis ir nevis slēgt slimnīcas, bet gan novērtēt un izanalizēt konkrēta reģiona vajadzības un sniegt kvalitatīvus un vajadzīgus pakalpojumus.

VM pārstāvji nākamo četru nedēļu laikā tiksies ar katru veselības aprūpes iestādi un pašvaldību, kas vēlēsies piedalīties pārrunās. Tiks apspriesti saņemtie dati, piemēram, slimīcu aktivitātes rādītāji.

Cita starpā VM cer ar reformas palīdzību samazināt cīņu par speciālistiem. Mūrmane-Umbraško paskaidroja, ka speciālisti, piemēram, pārsvarā izvēlas darbam iestādes ar zemu nakts darba intensitāti.

Ministrija neplāno slēgt veselības aprūpes iestādes, tomēr noteikts, kādi ārsti konkrētajā pilsētā būs pieejami dienā vai vakarā, taču, iespējams, nebūs pieejami naktī. Ja šīs pilsētas iedzīvotājam būs nepieciešama atbilstoša ārsta palīdzība naktī, viņš tiks nogādāts iestādē, kas šādu pakalpojumu sniedz.

Veselības ministrija plāno jau līdz septembrim iesniegt vērtējumam jauno slimnīcu sadalījumu pēc līmeņiem.

Ziņu lente
0