Pensionāriem-ekspatiem nākas pierādīt, ka viņi ir dzīvi

© Sputnik / Arthur Lebedev / Pāriet pie mediju bankasУчастник высокогорного карнавала BoogelWoogel-2019 во время массового спуска с горы в купальниках на горнолыжном курорте "Роза Хутор" в Сочи
Участник высокогорного карнавала BoogelWoogel-2019 во время массового спуска с горы в купальниках на горнолыжном курорте Роза Хутор в Сочи - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ārzemēs dzīvojošajiem Latvijas pensionāriem reizi gadā ir jāsamaksā par notariālu apstiprinājumu tam, ka viņi ir dzīvi.

RĪGA, 20. jūlijs – Sputnik. No Latvijas aizbraukušajiem pensionāriem katru gadu par saviem līdzekļiem ir jāsūta Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) notariāla izziņa par to, ka viņi nav miruši, vēsta LSM.lv.

Interneta portāls LSM.lv sadarbībā ar LTV un Latvijas Radio aicina visus gribētājus iesūtīt visnejēdzīgākos ierēdņu prasību piemērus, kuri var pretendēt uz antiprēmiju "Birokrātijas balva 2020". Tās mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību bezjēdzīgajām procedūrām, no kurām var un ir jāatsakās, ietaupot laiku un naudu – gan pašiem nodokļu maksātājiem, gan iestādēm.

Юрис Янсонс - Sputnik Latvija
Tiesībsargs: Likumdevējam ir jānodefinē sociālās palīdzības mērķis un ko ar to var nosegt

Antiprēmijas pretendentu vidū izrādījās orģināla prasība ārzemēs dzīvojošajiem Latvijas pensionāriem. Reizi gadā viņiem ir pienākums pierādīt VSAA, ka ir dzīvi, iesniedzot notariālu apstiprinājumu, kas ir izsniegta ne ilgāk kā pirms mēneša.

Taču Valsts ieņēmumu dienests (VID) pats spēj uzzināt par ārzemēs dzīvojošā Latvijas valstspiederīgā ienākumiem, aprēķināt viņam nodokļus, nepieciešamības gadījumā, arī naudas sodu. Saskaņā ar Latvijas likumiem, iestādei nevajadzētu pieprasīt no iedzīvotājiem to, kas jau tā ir zināms. Tādēļ nav skaidrs, kāpēc VSAA nevar vienoties ar VID par datu apmaiņu, savukārt valstīs, ar kurām VID nesadarbojas, – patstāvīgi sazināties ar iedzīvotāju reģistram līdzīgu iestādi.

VSAA ir starpnieks naudas izmaksā pensionāram no tiem uzkrājumiem, kurus valsts ar nodokļu starpniecību likusi izveidot cilvēkam un šos līdzekļus darbinieka dzīves garumā laidusi apgrozījumā. Ņemot vērā to, ka procentu par naudas apgrozīšanu (indeksāciju) nemaksā jau dažus gadus, derētu ar cieņu izturēties pret tiem, kuru naudu valsts izmantojusi savā ekonomikā 40 gadus.

Turklāt VSAA apkalpo sistēmu, nevis ir vietējās varas iestāde, un pensionāri nav tās īpašuma objekti, lai aizliegtu viņiem saņemt savus uzkrājumus.

Ziņu lente
0