Latvijā iebraucošo anketēšana ir bezjēdzīga: SPKC un policijai nav laika papīriņiem

© Sputnik / Sergey MelkonovПограничная охрана Латвии
Пограничная охрана Латвии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Datu valsts inspekcijas direktore Jekaterina Macuka uzskata par bezjēdzīgu Latvijā iebraucošo anketēšanu, cita lieta ir elektroniska datu apkopošana.

RĪGA, 20. jūlijs – Sputnik. Koronavīrusa izplatības novēršanai ieviestā Latvijā iebraucošo anketēšana tika ieviesta "ķeksīša pēc" un reālu labumu nenesīs, uzskata Datu valsts inspekcija (DVI), vēsta Latvijas Radio.

DVI direktore Jekaterina Macuka pauda šaubas par to, ka visas aizpildītās papīra anketas patiešām tiks apstrādātas un izmantotas atbildīgajās iestādēs.

Pēc Macukas domām, pavisam cita lieta būs elektroniska datu apkopošana, kuru plānots ieviest aptuveni pēc mēneša, jo elektroniskos datus pastrādāt ir vienkāršāk.

На стыке границы России, Латвии и Беларуси - Sputnik Latvija
Draudi no austrumiem: rosina slēgt iebraukšanu Krievijas pilsoņiem ar uzturēšanās atļaujām

Kopumā valsts tieksmi apkopot datus par cilvēkiem pandēmijas periodā viņa vērtē kā saprotamu, loģisku un pamatotu.

Atgādināsim, ka kopš 16. jūlija Latvijā reģistrē visus ieceļotājus no ārzemēm, kuri izmanto starptautisko pārvadātāju pakalpojumus. Prasība reģistrēties attiecas arī uz tiem, kas ierodas Latvijā ar privātām lidmašīnām un jahtām.

Sakumā datus par viņiem ievāks papīra formātā, taču dažu nedēļu laikā plānots izstrādāt elektronisku sistēmu. Pēc satiksmes ministrs Tāļa Linkaita sacītā, ieceļotāju elektroniskās reģistrācijas sistēmu izstrādās Starptautiskā lidosta "Rīga" – sākumā savām vajadzībām, taču pēc tam tā tiks pielāgota arī citām nozarēm.

Latvijā ieceļojušo anketas tiks apstrādātas atkarīgi no saslimstības rādītājiem valstī, no kuras ir atbraucis cilvēks. Informācija tiks nodota Slimību profilakses un kontroles centram un Valsts policijai. Dati par ieceļotājiem tiks dzēsti pēc 14 dienām.

Ziņu lente
0