Rīgas novadpētnieks aicināja Putinu pabeigt Pētera Lielā iesākto darbu

© Sputnik / Владимир Астапкович / Pāriet pie mediju bankasПортрет Петра Первого
Портрет Петра Первого - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Uzvaras Ziemeļu karā 300. gadadienas gaidās Krievijas vadība varētu īstenot vienu no Pētera Lielā idejām, uzskata Rīgas novadpētnieks Aleksandrs Ržavins.

RĪGA, 17. jūlijs – Sputnik. Rīgas novadpētnieks Aleksandrs Ržavins vērsās pie Krievijas prezidenta Vladimira Putina ar aicinājumu uzstādīt Sanktpēterburgā Triumfa kolonnu par godu uzvarai Ziemeļu karā, kura 300. gadadiena tiks atzīmēta nākamgad.

Savu iniciatīvu Ržavins izklāstīja vēstulē, kas tika adresēta Krievijas prezidentam un publicēta novadpētnieka Facebook lapā.

Autors atzīmē, ka Krievijas un tās sabiedroto uzvaras pār Zviedriju 300. gadadiena ir nozīmīgs datums visam Baltijas reģionam, jo šajā karā Krievija ne vien atgrieza sev piekļuvi Baltijas jūrai, bet arī izgāja jaunā attīstības līmenī.

Pēterhofā notika svinīga strūklaku slēgšana - Sputnik Latvija
Video
Sezonas beigas: Pēterhofā notika svinīga strūklaku slēgšana

"Šajā fonā, manuprāt, vairāk nekā apbēdinošs ir tas fakts, ka joprojām neviens no Pētera Lielā mantiniekiem nav pabeidzis vienu viņa svarīgu monumentālo darbu. Saprotot uzvaras Ziemeļu karā nozīmīgumu valstij, Pēteris Lielais pieņēma lēmumu par nepieciešamību iemūžināt šo notikumu ar attiecīgu pieminekli vienā no Sanktpēterburgas centrālajiem laukumiem. 1721. gadā imperators piedāvāja slavenajam arhitektam un tēlniekam Bartolomeo Karlo Rastrelli izveidot Triumfa kolonnu par godu uzvarai Ziemeļu karā un Persijas kampaņā, "lai tajā atspoguļotu un parādītu Viņa Majestātes izcīnītās uzvaras"," raksta Ržavins.

Viņš atgādināja, ka Pētera Pirmā dzīves laikā darbs pie šī monumenta netika pabeigts, palicis vien pieminekļa modelis, kurš glabājas Ermitāžā.

Ržavins uzskata, ka uzvaras Ziemeļu karā 300. gadadienas gaidās ir jāatgriežas pie šīs idejas un jāpabeidz Pētera iesāktais – par to rīdzinieks arī uzrakstīja Putinam.

"Lieliski saprotu, ka prezidents personīgi nelasīs manis sarakstīto. Visticamāk, tas noslīks citu vēstuļu okeānā. Skaidri apzinos, ka KF šobrīd ir citas problēmas. (…) Bet, vismaz, es izdarīju visu, kas ir manos spēkos. Ja kāds atbalsta manu ideju, atzīmējiet, ka jums patīk šī publikācija, dalieties ar to, bet vēl labāk: kopējiet tekstu un sūtiet vēstuli KF prezidentam," raksta Ržavins.

Ziņu lente
0