Par pašizolācijas režīma neievērošanu ārzemniekiem anulēs vīzas un uzturēšanās atļaujas

© Sputnik / Sergey MelkonovСотрудники Полиции самоуправления патрулируют парк в Риге
Сотрудники Полиции самоуправления патрулируют парк в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdība apstiprinājusi grozījumus, kuri paredz anulēt uzturēšanās atļaujas vai vīzas trešo valstu pārstāvjiem, kuri neievēro pašizolācijas noteikumus.

RĪGA, 16. jūlijs — Sputnik. Ārvalstniekiem tiks anulēta uzturēšanās atļauja vai vīza, ja pēc ierašanās valstī viņi neievēro pašizolācijas noteikumus. Tāpat tiek apturēta D kategorijas vīzu izsniegšana līdz brīdim, kamēr valstī, kurā dzīvo vīzas pretendents, saslimstība ar Covid-19 nesamazināsies līdz 16 gadījumiem uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju. Atbilstošos grozījumus apstiprinājis Ministru kabinets. Lēmums vēl jāapstiprina Saeimā.

Продажа медицинских масок в аптеках - Sputnik Latvija
Bez sejas: cik viegli cilvēkiem pastāvīgi būt maskā

Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs paziņoja, ka pirms vīzas vai uzturēšanās atļaujas anulēšanas cilvēkam tiks dota iespēja paskaidrot savu rīcību, un katrs gadījums tiks analizēts individuāli. Ar to nodarbosies Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde. Jau tagad iebraukšanas vietās norit aktīva anketēšana. Pie Baltkrievijas robežas aizpildīti aptuveni 18 tūkstoši anketu, pie Krievijas robežas – 10 tūkstoši, ostās – 7 tūkstoši, lidostās – 12 tūkstoši.

Iekšlietu ministra pienākumu izpildītājs, ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs piebilda, ka cilvēks netiks izraidīts no valsts pēc pirmā pārkāpuma – viņam tiks piespriests naudas sods no 10 līdz 2000 eiro apmērā. Taču pēc otrā pārkāpuma gaidāma izraidīšana, ja cilvēks, piemēram, apmeklē masu pasākumus vai citādi pārkāpj pašizolācijas režīmu.

Kontrole uz robežas

No šodienas Latvijā tiks reģistrēti visi no ārvalstīm atbraukušie, kuri izmantojuši starptautisko pārvadātāju pakalpojumus. Prasība reģistrēties attiecas arī uz tiem, kuri ierodas Latvijā privātās lidmašīnās un jahtās.

Пограничный контрольно-пропускной пункт Терехово латвийско-российской границы - Sputnik Latvija
Rinkēvičs paskaidroja, kāpēc Latvija never vaļā robežu ar Krieviju

Vispirms dati par viņiem tiks vākti papīra formātā, taču dažu nedēļu laikā plānots izstrādāt elektronisko sistēmu. Satiksmes ministrs Tālis Linkaits informēja, ka atbraucēju elektroniskās reģistrācijas sistēmu izstrādās starptautiskā lidosta Rīga – vispirms savām vajadzībām, pēc tam tā tiks pielāgota arī citām jomām.

Atbraucēju anketas tiks apstrādātas atbilstoši saslimstības rādītājiem valstī, no kuras ieradies cilvēks. Informācija tiks nodota Slimību profilakses un kontroles centram un Valsts policijai. Dati par atbraucējiem tiks dzēsti pēc 14 dienām.

Ziņu lente
0