Kariņš: mediķiem varētu pacelt algas, ja visi samaksās sociālās iemaksas

© Valsts kanceleja/ State ChancelleryПремьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valdošā koalīcija apspriež mediķu algu paaugstināšanu no nākamā gada, taču nav gatava neko garantēt.

RĪGA, 2. jūlijs – Sputnik. Mediķu algas varētu palielināt par 10%, ja jau no jaunā gada par visiem faktiski strādājošiem tiktu maksātas vienlīdzīgas minimālās sociālās iemaksas, paziņoja Latvijas Televīzijas raidījuma "Rīta panorāma" intervijā premjerministrs Krišjānis Kariņš.

Служба госдоходов Латвии - Sputnik Latvija
Reirs: sociālais nodoklis Latvijā jāliek maksāt visiem

Profesionālās mediķu organizācijas aicināja valdību jau šogad palielināt algu nozarē strādājošiem par 10%, savukārt nākamgad - par likumā norādītajiem 20%.

Taču veselības ministre Ilze Viņķele preses konferencē paziņoja, ka neziņa attiecībā uz to, kā un kādā ātrumā Latvijas ekonomika atkopsies no Covid-19 izraisītās krīzes, neļauj ar pārliecību teikt, ka jau šogad mediķu algas varēs palielināt par 10%.

Pēc Kariņa sacītā, ir jāpanāk tas, lai Latvijā vairs nevarētu strādāt nelegāli, nemaksāt minimālās sociālās iemaksas, proti visiem jābūt sagatavotiem dažādiem likteņa triecieniem.

"Ja mēs visi valstī maksātu šo nodokli, tas ieliktu vairāk naudas sistēmā," paskaidroja premjers.

Turklāt papildus tiek meklēti veidi, kā "nedaudz pārbīdīt" valsts budžeta ieņēmumus no esošajiem nodokļiem, lai nozīmētu konkrētu summu veselības aprūpei.

"Šīs divas lietas kombinācijā varētu būt pietiekamas, lai būtu krietni vairāk naudas veselības aprūpes sistēmā un varētu tai skaitā atrisināt algu jautājumu, bet tur ir nepieciešama piecu politisko partiju vienošanās," sacīja Kariņš.

Uz jautājumu, cik liela vienprātība šajā jautājumā ir koalīcijas partneriem, premjers atbildēja, ka idejiski līdz šim visi ir teikuši "jā", bet, kā mēs visi zinām, starp idejisku "jā" un konkrētu "jā" ir vēl daudzi soļi, un es turpinu iet šiem daudzajiem soļiem cauri, mēs ar partneriem strādājam".

Кошелек - Sputnik Latvija
Sociālo nodokli no minimālās algas liks maksāt visiem, iespējams, pašiem darbiniekiem

Jūnija vidū finanšu ministrs Jānis Reirs paziņoja, ka neredz iespēju nodot Saeimas balsojumam valsts budžetu bez papildu līdzekļiem skolotāju un mediķu algām un ierosināja ieviest veselības aprūpes nodokli, konsolidējot daļu no sociālā nodokļa un ienākumu nodokļa, nepalielinot kopējo nodokļu slogu uz iedzīvotājiem.

Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris šonedēļ paziņoja, ka mediķi lūguši tiesībsargam Jurim Jansonam vērsties Satversmes tiesā (ST) sakarā ar viņu algu paaugstinājumu. Iepriekš Jansonam izdevies panākt ST lēmumu par to, ka esošais garantētais minimālo ienākumu līmenis Latvijā neatbilst Satversmei.

Ziņu lente
0