Politika

Dodiet ceļu jauniešiem: vai iedzīvotāji ir gatavi piešķirt balsstiesības no 16 gadiem

© Sputnik / Sergey MelkonovПодростки идут по парку в Даугавпилсе
Подростки идут по парку в Даугавпилсе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deputāti nepieņēma izskatīšanai "Attīstībai/Par!" iniciatīvu par aktīvo vēlēšanu tiesību vecuma pazemināšanu; vai iedzīvotāji ir gatavi piešķirt balsstiesības jauniešiem, kas sasnieguši 16 gadu vecumu.

RĪGA, 26. jūnijs – Sputnik. Latvijā jau daudzus gadus, lai arī ne pārāk aktīvi, bet notiek publiskas diskusijas par balsstiesību piešķiršanu no 16 gadu vecuma. Nesen šādu grozījumu attiecībā uz pašvaldību vēlēšanām iesniedza Saeimas izskatīšanai frakcija "Attīstībai/Par!", taču deputāti atteicās pat iesniegt to komisijā.

Kantar TNS aptauja iedzīvotāju vidū vecumā no 18 līdz 60 gadiem liecina, ka Latvijas iedzīvotāji piekrīt parlamentāriešiem. Rezultātus publicē skaties.lv.

Мэр Вентспилса Айварс Лембергс - Sputnik Latvija
Tikai Latvijas pilsonis, vēlams – Lembergs: rīdzinieki par ideālu mēru

Tikai 27% respondentu piekrīt tam, ka 16 un 17 gadus jauniem pilsoņiem ir jāatļauj balsot vietējo pašvaldību vēlēšanās.

Gandrīz divas trešdaļas (66%) izteicās pret, turklāt 35% ir drīzāk pret to, bet 31% ir kategoriski pret.

Vēl 7% nav konkrētas atbildes uz šo jautājumu.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, jau 2017. gada pavasarī portālā Manabalss.lv tika reģistrēta petīcija ar šādu ierosinājumu, taču pa šiem gadiem tā ir savākusi vien dažus simtus no 10 tūkstošiem parakstu.

Vēlēšanu vecuma robežas pazemināšanas piekritēji norāda, ka 16 gados cilvēks jau drīkst strādāt un maksāt nodokļus, tātad būtu loģiski piešķirt viņam iespēju noteikt, kas šos nodokļus sadalīs. Tāpat viņi norāda uz pastāvīgo vēlētāju aktivitātes lejupslīdi, sevišķi pašvaldību vēlēšanās.

Izmaiņu pretinieki atgādina, ka šādu tiesību nav nevienā Eiropas valstī, un atzīmē, ka cilvēks drīkst balsot tikai sasniedzot pilngadību, kura Latvijā iestājas pēc 18 gadu vecuma sasniegšanas.

Ziņu lente
0