Minimālais ienākumu līmenis Latvijā ir atzīts par Satversmei neatbilstošu

© Sputnik / Sergey MelkonovКонституционный суд Латвийской Республики
Конституционный суд Латвийской Республики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvija nevar sevi dēvēt par sociāli atbildīgu valsti un vienlaikus garantēt cilvēkiem tikai 64 eiro mēnesī, nolēmusi Satversmes tiesa.

RĪGA, 26. jūnijs – Sputnik. Satversmes tiesa (ST) konstatējusi, ka garantētais minimālais ienākumu (GMI) līmenis neatbilst Satversmei, vēsta ST mājaslapa.

Saskaņā ar tiesas lēmumu, likumdevēji nav atrisinājuši svarīgākos jautājumus, kas skar GMI, tostarp kādām vajadzībām tas tiek izmaksāts, kā arī nav izstrādāta tā noteikšanas metodika.

Apstrīdētā norma tiek atzīta par spēkā neesošu no 2021. gada 1. janvāra.

Lieta tika izskatīta pēc tiesībsarga Jāņa Jansona iesnieguma.

Омбудсмен Янсонс Юрис - Sputnik Latvija
"Kas tas par robežlielumu": Jansons izkritizēja pabalstu izmaksas apmēru un kritērijus

Pērnā gada aprīlī tiesībsargs nosūtīja valdībai vēstuli, kurā norādīja, ka saskaņā ar Labklājības ministrijas statistiku, aptuveni puse GMI pabalstu saņēmēji ir sociāli neaizsargātas personas, un uzsvēra, ka valsts palīdzībai jāļauj tās saņēmējam pilnībā integrēties sabiedrībā, ko pie esošā GMI līmeņa sasniegt nav iespējams.

ST debašu laikā Jansons atkārtoja, ka sociāli atbildīgai valstij ir pienākums nodrošināt cilvēkiem cienīgas dzīves iespējas, tātad sociālajai palīdzībai ir jābūt tādai, lai garantētu nepieciešamo minimumu – pārtikas produktus, apģērbu, mājokli, medicīniskos pakalpojumus un pamatizglītību.

Jansons uzsvēra, ka esošais GMI līmenis, kurš sastāda 64 eiro, ļauj nopirkt vien divas trešdaļas no mēnesī nepieciešamā pārtikas produktu daudzuma, savukārt pārtikas paketes nav spējīgas nodrošināt pilnvērtīgu uzturu cilvēkiem ilgāka laika garumā.

Tiesībsargs nepiekrita Labklājības ministrijas argumentiem par to, ka GMI mērķis ir nodrošināt tikai pārtiku, jo lielākā daļa cilvēku ir spiesti izmantot šo pabalstu arī mājokļa apmaksai.

Ziņu lente
0