Rīgai uzbrūk kaijas: sašutušie rīdzinieki aktivizējuši balsojumu pret putniem

© Sputnik / Sergey MelkonovЧайка у шпиля Домского собора
Чайка у шпиля Домского собора - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Petīcija, kura "karājas" portālā Manabalss.lv kopš 2017. gada, atkal kļuvusi aktuāla Rīgas iedzīvotājiem, kurus sakaitinājusi nevaldāmo kaiju uzbāzība.

RĪGA, 25. jūnijs – Sputnik. Rīgā kaijas iecienījušas mājokļa iekārtošanai daudzstāvu māju jumtus, kas ārkārtīgi kaitina pilsētas iedzīvotājus. Tādēļ rīdzinieki atcerējās par trīs gadus veco petīciju portālā Manabalss.lv.

Kaiju ligzdas uz daudzstāvu māju jumtiem un troksnis, ko rada šie putni agrās rīta stundās, ir ārkārtīgi nepatīkami. Pavasarī un vasaras sākumā gulēt ar atvērtiem logiem ir praktiski neiespējami – trokšņainie putni neļauj gulēt, teikts petīcijā, kuras autors ir Andis Lācis.

Viņš piedāvā pielietot Rīgā kaut kādus tehniskus līdzekļus, kuri palīdzēs atbaidīt putnus, – skaņas signālus vai kustību mehānismus, kuri reaģēs uz kaijām ar raidītāju palīdzību.

Памятник Свободы - Sputnik Latvija
Rīdzinieki satraukti – Brīvības pieminekli okupējušas žurkas

Petīcijas autors aicina Rīgas pašvaldību rast veidu kā atbrīvoties no uzbāzīgajiem putniem. Tāpat viņš vēršas pie Rīgas iedzīvotājiem, piedāvājot viņiem arī padomāt par veidu kā nomierināt kaijas.

BВ.lv atzīmē, ka padomju laikos kaiju populācija tika kontrolēta – no jumtiem tika novāktas viņu ligzdas. Tad putni izvēlējās sev citas mājvietas.

Tāpat putnus izdzīt no pilsētas palīdzēja attīstīta zvejniecība. Kaijas barojās ar jūras zivīm, bet tagad tās ir spiestas baroties pie atkritumu tvertnēm vai gaidīt, ka tās pabaros pilsētnieki.

Kopš 2017. gada petīciju "Kaijas atpakaļ uz jūru, prom no Rīgas" parakstījuši vien 392 cilvēki. Tagad, iespējams, šis skaitlis pieaugs.

Kā jau 2018. gadā rakstīja Rīgas pašvaldības portālā, kaijas ir iekārtojušās Rīgā, jo dzīve pilsētā blakus cilvēkiem nodrošina tām daudz labvēlīgākus apstākļus, nekā dabā.

Pašvaldībā atzīmēja, ka Rīgas mikrorajonu iedzīvotāji cieš no šo putnu klaigāšanas un regulāri sūdzas pašvaldībai.

Taču pašvaldībā atzinās, ka pilsētai nav risinājuma, kā cīnīties ar nakts klaigātājiem.

Ziņu lente
0