Noslīkt var 20 sekunžu laikā: glābēji lūdz nepeldēties reibuma stāvoklī

CC0 / pixabay / Спасательный круг на воде
Спасательный круг на воде - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atšķirībā no tā, kas tiek rādīts filmās, slīcējs reti pagūst pasaukt palīgā; ko vēl ir svarīgi neaizmirst, atpūšoties pie ūdens.

RĪGA, 23. jūnijs – Sputnik. Rezervāciju statistika liecina, ka šajos Jāņos īpaši populāras ir viesnīcas un kempingi pie jūras, ezeriem un upēm. Tas uztrauc glābējus, jo tieši svētku laikā viņiem bieži nākas glābt no nelaimes piedzērušos peldētājus.

Вышка спасателя - Sputnik Latvija
Latvija ieņem pirmo vietu noslīkušo cilvēku skaita ziņā

Vakar Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) sarīkoja slīcēju glābšanas mācības, kā arī noslīkušo meklēšanas mācības, vēsta TV3.

VUGD atzīmē, ka tieši alkohola reibumā bieži rodas vēlme aizpeldēt tālāk par pārējiem, pārpeldēt pāri upei, ienirt ar galvu uz priekšu. Tieši piedzērušies slīkst visbiežāk, jo alkohols mazina koordināciju un reakcijas ātrumu, un cilvēks vairs nespēj adekvāti novērtēt to, cik tālu viņš ir aizpeldējis un cik spēka būs nepieciešams, lai aizpeldētu atpakaļ.

Glābēji atzīmē, ka slīcēji parasti nepaspēj pasaukt palīgā, kā tas tiek rādīts filmās. Sākas panika, cilvēki aizrijas ar ūdeni un noslīkst 20 sekundēs. Ja viņiem izdodas nokļūt virs ūdens, viņi cenšas ieelpot, nevis sākt kliegt, jo fizioloģiski elpošana ir svarīgāka par runāšanu, paskaidroja VUGD pārstāvis Agris Asups.

Ja jūs redzat slīcēju, jāizsauc glābēji pa tālruni 112 un pēc iespējas precīzāk jānorāda notikuma vieta un ceļš pie tās. Taču bieži vien jau nirējiem nākas vilkt ārā noslīkušo līķus.

"Diemžēl, bet lielākoties mēs nespējam ierasties, jo, ja cilvēks slīkšanas brīdī turas horizontālā stāvoklī, tad tā var noturēties virs ūdens no 20 līdz 60 sekundēm. Savukārt glābējiem no saģērbšanās un auto izbraukšanas paiet 90 sekundes," stāsta VUGD pārstāvis.

Pagājušajā gadā no maija līdz septembrim izdevās izglābt 24 cilvēkus, bet noslīka 49. Tādēļ glābēji atgādina, ka apkārtējiem nav jālaiž piedzērušos ne vien pie stūres, bet arī ūdenī.

Tāpat VUGD ir noraizējušies, ka daži vecāki brīvi laiž bērnus peldēties, bet paši paliek krastā.

"Ar bērniem atpūšoties pie ūdens ir jābūt dubultpiesardzīgiem. Būt ar bērniem pie ūdens nav atpūta. Tas ir kā darbs, jo ir nemitīgi jāuzrauga," uzsver Asups.

Bet, ja jūs nodarbojaties ar kaut kādu ūdens sporta veidu vai vadāt ūdens transportlīdzekli, katram ir jāvelk mugurā glābšanas veste.

Ziņu lente
0