Laucinieki daudzviet zaudē piekļuvi skaidrajai naudai

CC0 / picjumbo / Евро
Евро - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Programmatūras nomaiņa SEB bankā atņēmusi daudziem lauku iedzīvotājiem vienīgo atlikušo iespēju saņemt bankas pakalpojumus.

RĪGA, 22. jūnijs — Sputnik. Pēdējos gados Latvijā nemainīgi sarūk bankomātu skaits, un tas rada nopietnu problēmu mazpilsētu iedzīvotājiem. Vienīgā izeja – noņemt daļu naudas no konta veikala kasē, tomēr no jūnija sākuma daļai iedzīvotāju vairs nav pieejams arī tāds pakalpojums, vēsta Vidzemes televīzija.

Банк Luminor - Sputnik Latvija
Palicis tikai viens: Pāvilostā slēgts Luminor bankomāts

2017. gada sākumā Latvijā bija 1015 bankomāti, 2019. gada sākumā – 949, un skaits turpina samazināties. Lielpilsētās cilvēki var bez grūtībām atrast citu tās pašas bankas bankomātu, bet reģionu iedzīvotājiem klājas daudz grūtāk.

Valkas novada Kārķos nav bankomāta jau sen. Lai izņemtu skaidro naudu, jādodas uz 14 km tālajiem Naukšēniem vai 30 km – uz Valku. Ko darīt pensionāriem, kam nav automašīnas, ja vajadzīga skaidrā nauda, par ko nopirkt malku, apmaksāt dārza darbus vai rēķinus pagasta valdē.

Atbalstu sniedza vietējais veikals. Jau sešus gadus tas ļāva noņemt no konta līdz 100 eiro, apmaksājot pirkumu. Finanšu nozares asociācijā norāda - šo pakalpojumu iedzīvotāji izmanto aktīvi. Šī gada pirmajā ceturksnī veikti vairāk nekā 45 tūkstoši darījumu pusotra miljona eiro vērtībā.

Veikala īpašnieki no šīs procedūras neko nepelna, varbūt tikai mazliet sarūk inkasācijas izdevumi. Tomēr pakalpojums labvēlīgi ietekmē mazo lauku veikaliņu apgrozījumu, jo naudas noņemšanai apmeklētājam jāveic pirkums.

Банк Luminor - Sputnik Latvija
SEB klientiem būs jāmaksā komisija par skaidras naudas izņemšanu Luminor bankomātos

Taču kopš vasaras sākuma vairāk nekā simt tirdzniecības vietās skaidro naudu no maksājumu kartes var noņemt tikai Swedbank klienti – citiem pakalpojums uz laiku nav pieejams tehnisku iemeslu dēļ. Tas saistīts ar informācijas tehnoloģijas un klientu apkalpošanas sistēmas nomaiņu, ko veic "SEB banka".

Banka informēja, ka neērtības būs īslaicīgas, banka aktīvi strādā, lai otrajā pusgadā pakalpojums atkal būtu iespējams. Tomēr diezin vai tas izdosies līdz rudenim.

Ziņu lente
0