Ģeologs: Rīgā jābūvē lietus kanalizācija, nevis skaistas ēkas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Klimata globālo pārmaiņu rezultātā Latvijas galvaspilsētu aizvien biežāk skars spēcīgas lietavas – ir jābūvē mūsdienīga lietus kanalizācija.

RĪGA, 22. jūnijs — Sputnik. Grandiozu modernu ēku vietā Rīgā ir jābūvē lietus kanalizācija, jūras ģeologs Konstantīns Ranks pastāstīja programmas "Klimata kontrole" ēterā radio Baltkom.

Katru vasaru pēc spēcīgām lietavām Rīgas ielas pārplūst. Ģeologs uzskata, ka Klimata globālo pārmaiņu rezultātā Latvijas galvaspilsēta ar šo problēmu saskarsies aizvien biežāk, un jau tagad jāveic pasākumi plūdu novēršanai.

"Kad stāsta, ka to vajag nojaukt, to uzcelt un tādu skaistāku, un tā tālāk, gribas teikt: "Puiši, vajag gatavoties gaidāmajām klimata pārmaiņām!" Par to runā arī Eiropas Komisija. Tāpēc būsim eiropieši un naudu iztērēsim, piemēram, jaunai labai lietus kanalizācijai. Lai spēcīgie nokrišņi ātri aizietu, ja jau tie ir bijuši. Mums ir, kurp ūdeni novadīt – Daugavā, Ķīšezerā un Rīgas kanālā. Tā ir lietus, nevis sadzīves kanalizācija," teica zinātnieks.

Автомобиль провалился в яму на улице Гертрудес - Sputnik Latvija
Rīdzinieki nobildējuši vēl dažus ceļa iegruvumus

Ģeologs atgādināja, ka lietus kanalizācija nav noteikti jābūvē pazemē, ir inovatīvi risinājumi, kas ļauj objektam izskatīties mūsdienīgi un būt ērti apkalpojamam.

"Var organizēt konkursu, lai tā būtu skaista. Ne obligāti slēpta. Ne obligāti pazemē. To ir vienkāršāk tīrīt, ja tā ir ārēja. Pasaulē ir risinājumi, bet mēs varam izdomāt kaut ko savu. Lai tad dizaineri ķeras pie darba un izstrādā kaut ko tādu. Tad būs labums visiem," uzskata zinātnieks.

Jau pirms desmit gadiem toreizējais Rīgas izpilddirektors Juris Radzevičs pastāstīja radio Baltkom, ka notekūdeņu sistēmas galvenā problēma Rīgā ir tās aizsērējums, rezultātā – kanalizācijas kolektoru sliktā caurlaides spēja: šī iemesla dēļ pilsētā notiek plūdi.

Ziņu lente
0