Jūsu vieta ir ellē: Viņķele reaģēja uz kratīšanām

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Otrdien Valsts policija veica 33 kratīšanas kriminālprocesa ietvaros par krāpšanos IT pakalpojumu piegādēs Veselības ministrijai.

RĪGA, 18. jūnijs – Sputnik. Procesuālās darbības lietas ietvaros par Veselības ministrijas iepirkumiem apstiprināja aizdomas par to, ka konkursi par IT tehnoloģiju nodrošināšanu tika veikti ar pārkāpumiem, pastāstīja Veselības ministrijas vadītāja Ilze Viņķele radio Baltkom raidījumā "Rīts Baltkomā".

Kriminālprocess par iespējamo krāpšanos – neatbilstoša programmnodrošinājuma Owitech piegādēm Veselības ministrijai un citām iestādēm, kā rezultātā valsts budžetam nodarīto zaudējumu apmērs sastādījis vismaz 204,5 tūkstošus eiro – tika iesākts pērnā gada 30. septembrī. Tika ziņots, ka aizdomas izraisīja kompānijas "Analytica" darbības, kur viens no īpašniekiem ir Juris Pūce, bijušās veselības ministres Andas Čakšas bijušais vīrs.

Otrdien Valsts policija kriminālprocesa ietvaros  veica 33 kratīšanas vairākos informācijas tehnoloģiju nozares uzņēmumos un ar to saistīto personu dzīvesvietās. Kratīšanu laikā tika konfiscēti dokumenti un datu nesēji, attiecībā pret pieciem cilvēkiem uzsākts kriminālprocess.

Viņķele emocionāli reaģēja uz ziņu par kratīšanām.

​"Ellē paredzēta īpaša vieta tiem, kas shēmojas ar veselības aprūpei paredzēto naudu," uzrakstīja ministre savā Twitter lapā.

Sarunā ar radio Baltkom ministre pastāstīja plašāk par to, kāds bijis kratīšanu iemesls.

Илзе Винькеле - Sputnik Latvija
Viņķele: atsevišķi ierobežojumi paliks spēkā līdz pat gada beigām

"Kad tika izveidota pašreizējā valdība un stājās spēkā tās pilnvaras, es saņēmu informāciju, ka daži konkursi par IT nodrošinājumu tika veikti ne pavisam godīgi. Tobrīd jau bija daži elektroniskie projekti, tai skaitā arī neveiklā e-veselība. Mēs ar kolēģiem nolēmām iziet cauri pēdējiem konkursiem, kur vēl bija svaigas pēdas. Mēs veicām disciplināro izmeklēšanu, pēc kā parādījās pamats iesniegt iesniegumu Valsts policijā. Izrādījās, ka man nebija tikai licies," pastāstīja viņa.

Ministre paziņoja, ka viens no projekta dalībniekiem piedāvāja mierizlīgumu, kas netieši liecina par to, ka iepirkumu konkursos ne viss bijis kārtībā.

"Jā, viens no projektu dalībniekiem piedāvāja mierizlīguma vienošanos un piedāvāja izmaksāt zināmu līguma summu. Protams, tas par kaut ko liecina. Pēc noteikumiem, nevienu nedrīkst nosodīt pirms tiesas, taču, acīmredzot, iemeslu bijis pietiekami daudz," sacīja Viņķele.

Ziņu lente
0