Saeima no jauna ķērusies pie prostitūcijas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pandēmijas nogalē varasvīri nolēmuši ķerties pie "mūžīgās tēmas" – prostitūcijas. Vienā no koalīcijas padomes tuvākajām sēdēm plānots apspriest likumprojektu par ierobežojumiem senākās profesijas jomā.

RĪGA, 12. jūnijs — Sputnik. Neticami: mūsu valstī vēl joprojām likuma līmenī nav noregulēti seksuālie pakalpojumi, stāsta avīze "Segodņa".

Spēkā ir tikai Ministru kabineta noteikumi, un tie, kā noprotams, nevar aizstāt likumu. Jau pērnruden IeM darbinieki sāka rakstīt atbilstošo likumu, un šī gada februāra beigās dokuments bija gatavs.

Танцы в клубе, архивное фото - Sputnik Latvija
"Mums nav skaidrs - tā ir legāla vai nav": Ministru kabinets apsprieda prostitūciju

Jocīgi: pēc likumprojekta autoru domām, viens no tā mērķiem ir veicināt atteikšanos no nodarbošanās ar prostitūciju... Tiem, kuri vēlas pārtraukt šo nodarbi, valsts sola uz nodokļu maksātāju rēķina organizēt sociālās korekcijas kursus, lai "naktstauriņš" atgrieztos darba tirgū un iekļautos sabiedrībā.

Pirmkārt, nav nekādu garantiju, ka psihoterapija un citi kursi patiešām piespiedīs mīlas priesterieni mest pie malas savu biznesu. Otrkārt, nebūt ne visi, kas sniedz seksa pakalpojumus, ir ārpus sabiedrības – daudzi sekmīgi apvieno parastu dzīvi ar seksa pakalpojumiem.

Tiesa, galvenais klupšanas akmens, kas neļauj iekļaut likumprojektu MK dienas kārtībā, ir pavisam citi panti, - tie paredz sodu ne tikai pašām prostitūtām (un žigolo), bet arī viņu klientiem!

Klienti apmeklē kursus

Jā, prostitūtu klienti, pēc likumprojekta autoru domām, faktiski ne tikai solidāri atbild par seksa pakalpojumu izmantošanu, - dokumentā atrunāts prostitūtu klientu pienākums apmeklēt sociālās korekcijas kursus, un nevarēs atteikties no kursiem par tēmu, cik neglīti ir nodarboties ar seksu par naudu.

MK nāksies noteikt prostitūtu klientu uzvedības korekcijas kursa programmas apjomu un saturu. Ja prostitūtas kompānijā pieķertais klients atteiksies apmeklēt kursus, kas viņu vedīs pie prāta, viņam draud sods no 50 līdz 200 naudas vienībām.

Девушка - Sputnik Latvija
Latvijā plāno bez maksas "izlabot" seksa industrijas klientus un darbiniekus

Naudas vienība pielīdzināta 5 eiro. viegli aplēst, ka maksimālais sods par atteikšanos noklausīties lekcijas par to, cik kaitīgi ir izmantot prostitūtas, var sastādīt 1000 eiro.

Likumprojekta autoriem vajadzēja spert vēl soli tālāk un ierakstīt prasību par prostitūtu klientu uzvedību informēt viņu darba vai mācību vietu vai radiniekus. Tiesa, ja paziņot par prostitūtu klientiem viņu dzīvesbiedrēm, nekādi korekcijas kursi nelaimīgajiem vairs nebūs vajadzīgi.

Daļa valdošo politiķu pauda neizpratni par mēģinājumiem sodīt mīlas priesterieņu klientus. Tādi ietekmes pasākumi būtu attaisnoti, ja prostitūcija Latvijā būtu aizliegta pilnībā. Tomēr pagaidām valsts nav gatava tik stingriem soļiem. Valdība tikai plāno aizliegt nodarboties ar prostitūciju sievietēm līdz 25 gadu vecumam.

Vēl dokumenta autori uzskata, ka Latvijā nevar sniegt seksa pakalpojumus grupā. Ja nodarbei ar prostitūciju ar klientu apvienosies divas un vairāk prostitūtas, tas jau ir pārkāpums, un par to draud sods pat līdz 1000 eiro apmērā.

Tiesa, nav saprotams,  ar ko sekss grupā ar vieglas uzvedības sievietēm vai vīriešiem vecumā virs 25 gadiem ir amorālāks nekā sekss ar vienu prostitūtu (žigolo)?

Latvijai izdosies tas, ko pasaule nav spējusi?

Daudzās valstīs prostitūtu klientiem tiek piespriests administratīvs sods. Piemēram, administratīvā atbildība paredzēta Zviedrijā. Tomēr pārsvarā Eiropā pret klientiem pretenziju nav.

Galu galā, ja viss notiek pēc abpusējas piekrišanas, tiek maksāti nodokļi, ievērotas medicīnas prasības, ja prostitūta ir pilngadīga, kāpēc valstij vajadzētu iejaukties?

Tūkstošiem gadu laikā nav izdevies iznīdēt prostitūciju. Būtu naivi domāt, ka Latvijai tas izdosies ar kādu likumu palīdzību. Cita lieta tā, ka valstij patiešām ir jāpalīdz, piemēram, pārkvalificēt, nodrošināt psihologa pakalpojumus prostitūtām, kas nolēmušas no savas nodarbes atteikties.

Ziņu lente
0