"Uzvara!" – Krivcova par ko, kā krievi nosargājuši tiesības uz savu valodu augstskolās

© Фото из архива автораДепутат юрмальской городской Думы Елизавета Кривцова
Депутат юрмальской городской Думы Елизавета Кривцова   - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tomēr izdevies nonākt tur, kur latviešu valodas stiprināšanas vēlme ierbežo cilvēka tiesības un brīvības Latvijā, uzsvēra juriste un tiesībsardze Elizabete Krivcova.

RĪGA, 12. jūnijs – Sputnik. Vakar Satversmes tiesa atzina, ka valodas normas, kas noteiktas privātajām augstskolām Latvijā, neatbilst tiesībām uz izglītību un zinātniskās jaunrades brīvību, kas minēta Satversmē. "Saskaņas" deputāti vērsās ST ar sūdzību par Saeimas pieņemtajiem grozījumiem Augstskolu likumā, kas paredz pāreju pie studijām privātajās augstskolās tikai valsts valodā.

Neapšaubāmi, to var uzskatīt par uzvaru, sarunā ar Sputnik Latvija paziņoja iesnieguma līdzautore, juriste un tiesībsardze, Jūrmalas domes deputāte no "Saskaņas" partijas Elizabete Krivcova.

"Mēs tomēr esam nonākuši līdz vietai, kur latviešu valodas stiprināšanas vēlme ierbežo cilvēka tiesības un brīvības Latvijā. Tiesa apstiprināja "Saskaņas" deputātu pozīcijas pamatotību par to, ka šī augstskolu ierobežošana bija pārlieka," teica Krivcova.

Gribētos, lai Satversmes tiesa pieņemtu galīgu lēmumu šajā jautājumā, piebilda juriste.

"Pagaidām tiesa devusi Saeimai gadu, lai izdomātu jaunus ierobežojumus, tātad turpināsies politiskā ciņā ar nezināmu iznākumu. Labi ir tas, ka Eiropas tiesā tiks iesniegts pieprasījums par uzņēmējdarbības brīvību maksas izglītības pakalpojumu jomā Latvijā. Ar šo soli mēs saistām zināmas cerības," uzsvēra Krivcova.

Norma, kas uzdod privātajām augstskolām mācīt studentus tikai valsts valodā, bija izstrādāta pēc valsts Izglītības un zinātnes ministrijas iniciatīvas. Izņēmumam tika pieļauta "citu oficiālo ES valodu" lietošana līdz 20% apmērā no kopējā mācību procesa. Satversmes tiesa devusi Saeimai laiku valodas ierobežojumu pārskatīšanai līdz 2021. gada 1. maijam.

Кривцова о том, как русские в суде отстояли право на свой язык в вузах
Ziņu lente
0