Eksperts paskaidroja, kāpēc Latvija izvēlējusies "slikto" enerģiju no Baltkrievijas

© Sputnik / Владимир Трефилов / Pāriet pie mediju bankasГенеральный директор Центра изучения перспектив интеграции, главный редактор портала RuBaltic.Ru Сергей Рекеда
Генеральный директор Центра изучения перспектив интеграции, главный редактор портала RuBaltic.Ru Сергей Рекеда - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuvai nav izdevies pārliecināt Latviju un Igauniju par to, ka enerģija no Krievijas un tās sabiedrotajiem ir slikta. Turklāt Viļņai nav instrumentu, ar ko ietekmēt kaimiņus.

RĪGA, 11. jūnijs – Sputnik. Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis apsolījis "neizlauzt rokas" Latvijai un Igaunijai jautājumā par Baltkrievijas AES elektroenerģijas boikotu, taču apliecināja, ka apņēmies darīt visu iespējamo, lai pasargātu no tās Lietuvu. Viļņu neapmierina Baltijas valstu provizoriskā vienošanās par elektroenerģijas tirdzniecību līdz 2025. gadam, kurā noteiktas Rīgas un Tallinas tiesības iegādāties elektroenerģiju no BelAES un Lietuvas tiesības atteikties no tās iegādes.

Lietuvai nav instrumentu, ar ko ietekmēt savus tuvākos kaimiņus, bet Latvijai un Igaunijai nav iemeslu mākslīgi ierobežot sevi par labu Viļņai, sarunā ar Sputnik Latvija norādīja Integrācijas perspektīvu pētījumu centra ģenerāldirektors, portāla RuBaltic.Ru galvenais redaktors Sergejs Rekeda.

"Vienīgais, ko Viļņa var akcentēt, ir miglainā Baltijas vienotība, kuras, kā redzams, faktiski nav. Arī hipotētiskās eiropeiskās vērtības ir grūti pielāgojamas enerģētikai: Lietuvai nav izdevies pārliecināt kaimiņus, ka enerģija no Krievijas un tās sabiedrotajiem ir slikta," atzīmēja Rekeda.

Latvijai un Igaunijai nav nekādu pragmatisku motīvu māsklīgi ierobežot savas iespējas enerģētikas jomā, uzsvēra eksperts.

Белорусская АЭС, архивное фото  - Sputnik Latvija
Politiķi Lietuvā sarīkoja piketu pie Latvijas vēstniecības BelAES dēļ

Iespējams, pēc pašreizējās ekonomiskās krīzes un ES dotāciju samazināšanās Baltijas valstīm būs vajadzīgi jauni finanšu resursi attīstībai, un, kas zina, varbūt lētā elektroenerģija no Baltkrievijas AES nodrošināts iespēju ietaupīt. Tāpēc tagadējos apstākļos Latvijai un Igaunijai būtu pārsteidzīgi iedzīt sevi stūrī pēc Lietuvas prasības," konstatēja Rekeda.

Lietuva iebilst pret Baltkrievijas AES Astravjecā, aptuveni 50 km attālumā no Viļņas kopš būvdarbu sākuma. Valdība bez jebkādiem pierādījumiem paziņoja, ka projekts esot bīstams, ar likumu noteica, ka AES apdraudot valsts nacionālo drošību un aicināja boikotēt tās ražoto enerģiju.

Minska jau vairākkārt ir uzsvērusi, ka AES ar diviem reaktoriem VVER-1200 ar kopējo jaudu 2400 MW apmērā tiek būvēta atbilstoši drošības normām un neapdraud kaimiņvalstis. Plānots, ka pirmā energobloka izmēģinājumi un regulēšana tiks pabeigta līdz augustam.

Рекеда объяснил, почему Латвия выбрала белорусскую энергетику
Ziņu lente
0