Tiesības atvadīties: Latvijā ieslodzīto mirušos radus grasās vedāt uz cietumiem

© pexelsЗаключенный
Заключенный - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Atļauja ieslodzītajiem atvadīties ar mūžība aizgājušiem radiniekiem kļuva par Tieslietu ministrijas reakciju uz 2019. gadā paziņoto Eiropas Cilvēktiesību tiesas spriedumu lietā "Ēcis pret Latviju".

RĪGA, 10. jūnijs – Sputnik. Tieslietu ministrs un vicepremjers Jānis Bordāns (Jaunā konservatīvā partija) nolēmusi padarīt cēlāku Sodu izpildes kodeksu ar jaunu 49.4 panta - "Notiesātā tiesības atvadīties no miruša radinieka" – redakciju.

Saskaņā ar viņa ierosinājumu, notiesātais, iesniedzot rakstisku iesniegumu brīvības atņemšanas iestādes priekšniekam, var lūgt atļaut atvadīties no miruša radinieka viņa norādītājā datumā un laikā brīvības atņemšanas iestādes pārstāvja klātbūtnē (vizuālās kontroles apstākļos), taču brīvības atņemšanas iestādes teritorijā, raksta avīze "Segodņa".

Nepieciešams iesniegt miršanas apliecības un radniecību apliecinoša dokumenta kopijas. Tādējādi Tieslietu ministrija reaģējusi uz pērn Eiropas Cilvēktiesību tiesas paziņoto spriedumu lietā "Ēcis pret Latviju". Prasītājs savā iesniegumā sūdzējies, ka viņam, izciešot sodu slēgtā tipa cietumā par īpaši smaga nozieguma pastrādāšanu, netika ļauts īslaicīgi pamest brīvības atņemšanas iestādi saistībā ar tuva radinieka nāvi.

Даугавпилсская тюрьма, в просторечии - Белый лебедь - Sputnik Latvija
Kā Latvijas valstspiederīgie nokļūst ārvalstu cietumos

Savukārt sievietes, kuras ir notiesātas pēc tiem pašiem pantiem, jau pēc savas dzimuma piederības atrodas daļēji slēgtā cietumā, tādēļ viņām īslaicīga prombūtne tiek atļauta. Strasbūras tiesa nosprieda, ka aizliegums Ēča kungam apmeklēt tēva bēres ir diskriminējošs.

Tieslietu ministrija konstatējusi, ka pašlaik daļēji slēgta tipa cietumos atrodas 247 notiesātie, atklātā tipa cietumos  – 77 un audzināšanas iestādē nepilngadīgajiem – 19 cilvēki. Kopā vien 343 cilvēkiem ir bijušas īslaicīgas prombūtnes tiesības. Savukārt pēc jaunās kārtības visiem 2241 ieslodzītajam un 941 arestantam būs iespēja atvadīties no radiniekiem, ja šāds traģisks stāsts atgadīsies.

Taču viena lieta ir uzrakstīt pāris rindas, bet pavisam cita ir nodrošināt to izpildi. Un nav fakts, ka citi notiesātie tagad nesāks sūdzēties Strasbūrā, ka cietumu administrācija pakļauj viņus morālām ciešanām, nogādājot zonā katafalkus ar svešiem miroņiem. Un kā lai to visu organizē ieslodzījuma iestādes darbinieki – arī nav skaidrs, atšķirībā no ierastās konvojēšanas procedūras. Pārsteidzoša Tieslietu ministrijas loģika – parastiem mirstīgajiem nav lemts saprast…

Ziņu lente
0