Naudas konfiskācijas plāns izpildīts uzvijām: skolotājiem varētu palielināt algas

© Sputnik / Артем Житенев / Pāriet pie mediju bankasУрок в школе. Архивное фото
Урок в школе. Архивное фото  - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu konfiskāciju saistītā budžeta programma izpildīta uzvijām, tāpēc iespējams īstenot likumā paredzēto līdzekļu sadali pedagogu algām, informēja FM pārstāve.

RĪGA, 6. jūnijs – Sputnik. Noziedzīgi iegūtu līdzekļu konfiskācijas rezultātā saņemtās naudas pietiks, lai no septembra palielinātu pedagogu atalgojumu, Saeimas Budžeta un finanšu komisijas sēdē informēja Finanšu ministrijas pārstāve Jolanta Plūme, vēsta jauns.lv.

Аппараты для ИВЛ - Sputnik Latvija
Ārsti un skolotāji pieprasa algas paaugstinājumu

4. jūnijā Saeimas Budžeta un finanšu komisija izskatīja ierosinājumus grozījumiem likumā "Par valsts apdraudējuma un tā seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem saistībā ar Covid-19 izplatību".

Finanšu ministrs Jānis Reirs sēdes gaitā ierosināja papildināt likumprojektu ar normu, kas ļauj finanšu ministram, informējot par to Saeimu, palielināt programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" asignējumus no budžeta uz faktisko ieņēmumu rēķina, ko 2020. gadā neies noziedzīgā ceļā iegūtu līdzekļu konfiskācija, kas pārsniedz 2020. gada valsts budžetā ieplānoto summu, ar mērķi palielināt pedagogu darba algu 2020.gadā.

Plūme atgādināja, ka patlaban postenis ir pārpildīts, bet valsts budžeta likums paredz: ja tas ir pilns, naudu būs jāatvēl pedagogu algām.

Viņa paskaidroja, ka iepriekš jautājums par šo līdzekļu atvēlēšanu pedagogu algām būtu jāapspriež ar Eiropas Komisiju, taču pandēmijas dēļ EK mainījusi kārtību, kādā valstis var mainīt sava budžeta posteņus.

Iepriekš vēstīts, ka aprīļa beigās mediķu un pedagogu organizācijas nosūtīja atklātu vēstuli valsts augstākajām amatpersonām, kurā pieprasīja sameklēt nepieciešamo finansējumu un atsākt pārrunas par iepriekš ieplānoto algu palielināšanu šogad un nākamajos gados.

"Pretējā gadījumā gan izglītības, gan veselības aprūpes sistēmai draud sabrukums. Šī gada notikumi parāda, ka lielākais Latvijas neatkarības drauds var izrādīties iekšpolitisks — nepietiekami finansētās veselības aprūpes, izglītības un zinātnes jomas!" raksta vēstules autori. Viņi aicina pēc iespējas drīzāk sarīkot tikšanos ar varas pārstāvjiem.

Снятие наличных в банкомате - Sputnik Latvija
Apbedīšanas pakalpojumu sniedzēji un skolotāji Latvijā saņem aptuveni vienādu algu

Vēstuli prezidentam, premjerministram, ministriem un Saeimas pārstāvjiem parakstīja Ārstu biedrības prezidente Ilze Aizsilniece, Medmāsu asociācijas viceprezidente Ilze Ortveina, Jauno ārstu asociācijas valdes priekšsēdētājs Kārlis Rācenis, Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības valdes priekšsēdētāja Inga Vanaga, kā arī Izglītības vadītāju asociācijas priekšsēdētājs Rūdolfs Kalvāns.

Atgādināsim, ka sākotnēji Izglītības likumā, ko pieņēma jau iepriekšējā valdība, teikts: pedagoga mēneša alga par vienu slodzi nevar būt mazāka kā noteikts pedagogu darba atalgojuma palielināšanas grafikā par noteikto laika periodu, ko apstiprinājis Ministru kabinets. Tas nozīmē, ka pedagogu minimālajai algai vajadzēja palielināties par 40 eiro un jāsasniedz 790 eiro. Tomēr 2020. gada budžetā nauda pedagogu algu palielināšanai nav paredzēta.

Ziņu lente
0