Salīdziniet Latviju un Maskavu: ko uzrādījuši Covid-19 antivielu testi

© Sputnik / Илья Питалев / Pāriet pie mediju bankasМедицинские работники надевают защитные костюмы и маски для работы с больными с коронавирусной инфекцией
Медицинские работники надевают защитные костюмы и маски для работы с больными с коронавирусной инфекцией - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā koronavīruss guvis nelielu izplatību, spriežot pēc antivielu analīzēm, par kolektīvās imunitātes veidošanos nenākas runāt.

RĪGA, 2. jūnijs – Sputnik. Koronavīrusa Covid-19 antivielu testu Latvijā nodevuši aptuveni 1500 cilvēku, un tikai 40 no tiem izrādījās pozitīvi (2,67%). Tādējādi par kolektīvās imunitātes veidošanos nevar būt ne runas, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Pagaidām plašākam Latvijas iedzīvotāju lokam ir pieejami tikai maksas koronavīrusa antivielu testi. Tos veic privātas laboratorijas – "Centrālā laboratorija" un "E. Gulbja laboratorija". Turklāt Austrumu slimnīcas laboratorija pārbaudīja antivielas nesaslimušajiem sociālo centru iemītniekiem un darbiniekiem, kur tika atklāts koronavīruss.

Медик в красной зоне госпиталя COVID-19 - Sputnik Latvija
Latvijā diennakts laikā nav reģistrēts neviens jauns Covid-19 gadījums

No vairāk nekā 1000 personām ar iepriekš neapstiprinātu koronavīrusu, kuri nodeva analīzes "E. Gulbja laboratorijā" intereses pēc, antivielas tika atklātas tikai trim cilvēkiem. Visi šie cilvēki nesen bijuši ārzemēs, vienam no viņiem bijuši saslimšanas simptomi, taču koronavīrusa testu viņš nav veicis.

Tomēr pastāv šaubas attiecībā uz šo testu ticamību. Pēc "E. Gulbja laboratorijas" pārstāvju sacītā, šo testu precizitāte tika pārbaudīta uz vietas uz pacientiem, kuri jau ir izārstējušies no vīrusa. Dažu testu precizitāte bija vien 20-30%. Beidzot, laboratorijā parādījies tests, kura precizitāte sasniedz 96-97%. Noskaidrojās, ka pacientiem atšķiras gan antivielu veidošanās ātrums, gan to saturs asinīs. Vidēji imūnās atbildes šūnas sāka izstrādāties 10-14 dienā. Pagaidām vēl nav skaidrs, cik ilgi tās saglabājas izslimojušā cilvēka asinīs.

"Centrālā laboratorija" veica 633 testus – 19 rezultāti izrādījās pozitīvi.

Par valsts līdzekļiem Austrumu slimnīcas laboratorija ņēma analīzes patversmes "Zilais krusts" darbiniekiem un iemītniekiem un Sociālās aprūpes centra "Gaiļezers" darbiniekiem. "Zilajā krustā", kur bija inficējušies 63 cilvēki, no 40 nesaslimušajiem antivielas atklājās pusei. No 18 sociālā centra "Gaiļezers" darbiniekiem antivielas tika atrastas diviem.

Slimību profilakses un kontroles centrs vēsta, ka rudenī varētu būt veikta arī plašāka izmeklēšana. Taču jau šobrīd ir skaidrs, ka par pietiekami kolektīvās imunitātes līmeni, kurš pasargātu Latviju no jauniem saslimšanas uzliesmojumiem, nevar būt ne runas. Tādēļ aktuāli turpinās būt citi vīrusa ierobežošanas pasākumi.

Самолет Airbus A220-300 авиакомпании airBaltic - Sputnik Latvija
Rinkēvičs: repatriācijas reisu vairs nebūs

Par to, ka kolektīvā imunitāte tika ātri neparādās, liecina arī Zviedrijas pieredze, kur netika ieviesti stingri ierobežojumi. Plaši pētījumi liecina, ka Stokholmā Covid-19 antivielas tika atklātas tikai 7,3% asins paraugu.

Analoģisku testēšanu uzsāka Maskavā. Saskaņā ar 28. maija datiem, maskaviešu skrīnings uz Covid-19 antivielām atklāja 14% cilvēku, kuriem ir koronavīrusa zīmes. "Skrīninga testēšanas, kuras mēs veicam Maskavā, šobrīd atklājuši 14%, tie būtībā ir gadījumi uz visu populāciju, visiem maskaviešiem, 14% cilvēku, kuriem ir koronavīrusa zīmes, lielākoties, kas jau ir saņēmuši antivielas. Tas vienalga ir liels procents," sacīja Maskavas mērs Sergejs Sobjaņins.

Pasaules Veselības organizācija 11. martā pasludināja jaunās koronavīrusa infekcijas Covid-19 uzliesmojumu par pandēmiju. Saskaņā ar aktuālākajiem datiem, pasaulē jau ir atklāti vairāk nekā 6,3 miljoni inficēšanās gadījumu, vairāk nekā 377 tūkstoši ir miruši, 2,9 miljoni – izveseļojās.

Ziņu lente
0