"Neredzamie bērni": tālmācību pirmie rezultāti Latvijā

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Pāriet pie mediju bankasШкольница
Школьница - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagājuši divi tālmācību mēneši – absolūti jauna un visnotaļ sāpīga pieredze Latvijas skolām. Tikmēr Izglītības un zinātnes ministrija jau nopietni plāno šīs epopejas turpinājumu arī nākamajā mācību gadā.

RĪGA, 1. jūnijs – Sputnik. Par tālmācību plusiem un mīnusiem un par to, kāda mācība ir jāgūst nākotnes iecerēm, Bb.lv aprunājās ar Rīgas 34. vidusskolas direktori, pedagoģijas doktori Nataļju Rogaļevu.

Plusi

Direktore atzinās, ka jau ir noilgojusies pēc savu skolēnu un skolotāju sejām un sapņo pēc iespējas drīzāk tikties ar viņiem nevis tiešsaistē, bet dzīvajā kā agrāk. Taču savu plusi, protams, ir arī tālmācībām.

День знаний в Рижской средней школе №88. Первоклассник плачет на торжественной линейке - Sputnik Latvija
Daži ir vienlīdzīgāki: tālmācības pastiprinājušas plaisu skolēnu vidū

"Bērni strādāja patstāvīgi, un viņi iemācījās atbildīgāk izpildīt uzdevumus, patstāvīgi tikt skaidrībā ar tiem," stāsta Nataļja Rogaļeva. "Viņi iemācījās strādāt ar tehnoloģijām, arī daudzi skolotāji pavirzījušies uz priekšu savā darbā ar tehnoloģijām. Vēl viens pluss, manuprāt, ir tajā, ka bija daudz uzdevumu, kas bija saistīti ar nepieciešamību lasīt, jeb tādi uzdevumi, kurus nav iespējams izpildīt, ja tu neizlasīsi tekstu. Tādēļ, gribi negribi, skolēniem nācās daudz lasīt. Un tas ir labi, jo lasīšanas iemaņas mūsdienu bērniem nav diez ko attīstītas, un šajos divos mēnešos tās droši vien ir uzlabojušās."

Taču arī mīnusu nesagatavotās tālmācībās izrādījies ne tik maz.

Mīnusi

"Kopumā mūs pievīla skolotāju IT sagatavotība, un pirmās divas nedēļas mēs nebijām īpaši gatavi tam, lai piedāvātu bērniem attālinātas tiešsaistes mācību stundas, un kamēr mēs apguvām šīs metodikas, protams, pagāja laiks," skaidro direktore. "Otrkārt, protams, komunikācijas, individuālās pieejas trūkums, kad skolotājs redz, kas notiek klasē, un var kontrolēt katru bērnu. Dažkārt pasniedzējam pietiek vienkārši pienākt klāt pie skolēna un pastāvēt blakus viņam vai paskatīties uz viņu, lai viņš sāktu strādāt. Esošajā situācijā šādas iespējas mums nebija, un tādēļ daudzus bērnus mēs vienkārši "pazaudējām", jo "aiziet" līdz katram bērnam tālmācību situācijā mums neizdevās. Un, protams, ļoti liels mīnuss – tā ir bērnu "noslāņošanās". Iznāca, ka tie bērni, kuriem vecāki palīdzēja: pieslēgties pie tiešsaistes mācību stundām, lejupielādēt uzdevumus, kaut ko skaidroja – jutās ērti, izjuta atbalstu un veiksmīgi mācījās. Atšķirībā no tiem bērniem, kuri palika viens pret vienu ar skolotāju aiz kadra.

Arī vecāki sūdzējās, ka viņi paši no rīta līdz vakaram strādā attālināti un viņiem nav iespējas un spēka palīdzēt saviem bērniem. Un atsevišķi skolēni, paliekot bez strādājošo vecāku palīdzības, izpildīja uzdevumus daudz sliktāk, bet ir arī tādi bērni, kuri vispār praktiski nemācījās šos divus mēnešus. Kādas būs viņu zināšanas nākamā mācību gada sākumā, grūti pat prognozēt."

Kļūdu labojums

Nataļja Rogaļeva uzskata, ka ja septembrī atsāksies tālmācības, pirmām kārtām ir jādomā par to, kā uzlabot skolotāju zināšanas tehnisko jautājumos.

Учебники русского языка - Sputnik Latvija
"Krāj naidu pret krievisko": latviete sašutusi par svešvalodas mācību kvalitāti

"Lai arī šajos divos mēnešos situācija ir uzlabojusies, mūsu skolā ir vismaz 30 pedagogi, kuri nenovadīja nevienu tiešsaistes konferenci, nevienu tiešsaistes mācību stundu vai konsultāciju un vienkārši banāli pievienoja uzdevumus, augšupielādēja failus, un dažkārt pat ne prezentāciju, bet vienkārši tekstu: izpildi tādu un tādu uzdevumu mācību grāmatā, uzraksti un atsūti man," stāsta direktore. "Tātad, mums ir ļoti stipri jārūpējas par skolotāju tehnisko un datorpratību, jāizstrādā kaut kādi protokoli un procedūras, kā mēs varam sasniegt katru bērnu. Un mums ļoti nopietni jāpadomā par to, ko mēs darīsim ar tiem bērniem, kuri izkrīt no procesa, jo viņi reāli izkrīt, mēs viņus neredzam – tālmācībās pastāv "neredzamie bērni"."

Ko uzņem 10. klasē

Tomēr dzīve turpinās, un šogad jau 30 Rīgas skolas nolēma uzņemt skolēnus 10. klasē uz konkursa pamata, pēc iestājeksāmenu rezultātiem. Šogad eksāmens būs vienots visām 30 skolām. Pārbaudījums notiks 15. jūnijā, divu stundu garumā. Eksāmena saturā ir zināšanas matemātikā un svešvalodā.

Учебники, по которым учатся дети в русской школе в Латвии - Sputnik Latvija
Bērni zina dažas formulas un vārdus: skolas Latvijā nemāca mācīties

Katrai skolai, kas ir pieteikusies šai eksaminācijai, jāsniedz sava platforma tās sarīkošanai, savukārt bērni varēs piereģistrēties eksāmenam Rīgas domes Izglītības departamenta mājaslapā, norādot to, kurā skolā viņi vēlas nolikt šo eksāmenu. Saņemot rezultātus uz rokām, topošais 10. klases skolnieks varēs doties ar tiem uz jebkuru viņa izvēlēto skolu, kura noteikts savus atlases kritērijus. Piemēram, 60% vai 70% pareizi izpildīta daba.

Ja skola nav pieslēgusies šim vienotajām iestājeksāmenam, tad tai nav tiesību veikt nekāda veida pārbaudes vispār un ir jāuzņem bērni atbilstoši iestāšanās iesniegumu iesniegšanas kārtībai.

Ziņu lente
0